Elkezdődött a parlament őszi ülésszaka, a mai ülés Orbán Viktor napirend előtti felszólalásával indul.
A cikk a hirdetés után folytatódik
Ma általános európai életérzés, hogy zűrzavaros időket élünk - ezzel a megállapítással kezdte a miniszterelnök a beszédét. A dolgozók száma nő, a munkanélküliség megfeleződött négy év alatt, gyakorlatilag nincs infláció, a bérek nőnek, az IMF-et hazaküldtük, az IMF-nek és az EU-nak visszafizettük a hitelt - sorolta a kormányfő. A cél a teljes foglalkoztatottság - ismételte meg a korábbi kijelentését. A kormányfő arról is beszélt: a tanévkezdés még mindig nehézséget jelent a családok egy részének, de ez még nem elég. "Még mindig nem tartunk ott, ahol szeretnénk" - fogalmazott.

A Brexitről is beszélt a miniszterelnök, szerinte "a Brexit utáni Nagy-Britannia köszöni szépen, jól érzi magát". A felelősnek Brüsszelt nevezte azért, mert nem állították meg a britek kilépését. Ezután tért át a bevándorlás és a terror témájára, amelyek szerinte egybefüggnek. Mint mondta, a naivitás Brüsszelben általános, ez okozza a bajokat. "Ma a magyar és a lengyel nemzet polgárai hisznek a legjobban az Európai Unióban" - mondta a miniszterelnök, aki közös európai hadsereget is kért. Azt is megpendítette, hogy ha be kéne telepíteni embereket Magyarországra, akkor őket a baloldali városokba küldenék.

A mai ülésnap elején két új képviselő teszi le az esküjét, a Jobbikból Pintér Tamásnak, az LMP-ből pedig Hadházy Ákosnak lesz ez az első munkanapja a Kossuth téren. Ezután az MNB Monetáris Tanácsába választanak új tagot, a bizottsági meghallgatás után biztosra vehető, hogy Kardkovács Kolos kinevezését a kormánytöbbség megszavazza. Majd a Voldemort-ügy tárgyalása következhet: a fideszes Mengyi Roland mentelmi jogát ma függeszthetik fel az ügyészség kérésére.

Ma délután két órát szánnak az interpellációkra, majd további egy órát az azonnali kérdésekre. Ezután három nemzetközi szerződésről fog szólni az este, egy magyar-ausztrál megállapodást tárgyalnak meg az ideiglenesen munkát vállaló turistákról, majd egy magyar-türkmén adómegállapodás és a magyar-kuvaiti légiközlekedési egyezség kerül a képviselők elé.