Egy páncélos felderítő jármű és egy automata vezérlésű gépágyú ötvözete az ukrán fegyveres erők legújabb fegyvere.
Az Ukrán Hadiipari Konszern kijevi harckocsigyárában fejlesztették ki a Vij névre hallgató fegyverzetet, amely egy Dozor-B típusú páncélos felderítő járműből áll, a tetejére pedig a szokásos golyószóró helyett egy 23 milliméteres dupla gépágyú került.

A mérnökök szerint a szerkezet egyelőre a kipróbálásnál tart. Annyi viszont már bizonyos, hogy a gépágyú a korszerű célkövető rendszernek köszönhetően a legbonyolultabb talajviszonyok közepette is képes eltalálni a célt.

A fegyverzetről itt tekinthet meg egy videót.


A „Vij” szó az ukrán köznyelvben korbácsot, ostorcsapást jelent. De így hívják a keleti szláv mitológia lápokban és mocsarakban honos gonosz szörnyetegét is, „aki” egyetlen szempillantásával képes bárkit megölni.

Pavel Klimkin ukrán külügyminiszter a minap jelentette be, hogy a jelenlegi fejlesztési ütem mellett az ukrán hadsereg már 2020-ra NATO-kompatibilis lehet. Fogh Rasmussen, az észak-atlanti szervezet volt főtitkára azonban nemrég úgy nyilatkozott, hogy Ukrajna előtt még hosszú út áll, mire teljesíteni tudja a NATO kritériumait. Szakértők szerint ez az út akár húsz évbe is beletelhet – írja a RIA Novosztyi hírügynökség.