Jean-Claude Juncker szerint az Európai Uniónak létre kell hoznia egy közös hadsereget valamint bejelentette, hogy a Bizottság az európai beruházásösztönző programot meghosszabbítására és költségkeretének kiterjesztésére tesz javaslatot.
Az Európai Unió nem engedheti meg magának, hogy a tagállamok katonai képességeitől függjön, a közös katonai erő megteremtésén kell dolgoznunk” – hangsúlyozta szerdán Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament plenáris ülésén, Strasbourgban elmondott évértékelő beszédében.

A bizottság elnöke szerint ennek a katonai erőnek a NATO-t kiegészítve kellene működnie.

A több európai védelem nem szabad, hogy kevesebb NATO-védelmet jelentsen” – folytatta.

Juncker úgynevezett európai védelmi alap létrehozására tett javaslatot az év végéig a haditechnikai kutatási és fejlesztési tevékenység élénkítése céljából.

Létre kell hozni vagy meg kell újítani az európai védelmi ipart” – jelentette ki Jean-Claude Juncker.

A számítások szerint a katonai együttműködés hiánya évente mintegy 20-100 milliárd euróba kerül az uniónak.

Az évértékelő beszédében bejelentette továbbá, hogy az Európai Bizottság a Juncker-tervnek is nevezett európai beruházási program élettartamának és tőkeerejének megduplázására tesz javaslatot.

A bizottság elnöke sikeresnek ítélte a 315 milliárd eurós európai beruházásösztönző intézkedéscsomagot. Elmondta, hogy a beruházásokat megvalósító Európai Stratégiai Beruházási Alap (EFSI) létrehozása óta eltelt időben, annak keretében több mint 200 ezer kis- és közepes vállalkozás (kkv) kapott kölcsönt.

A kiterjesztett program keretében a bizottság tervei szerint 2020-ig összesen legalább 500 milliárd eurót tudnak majd mozgósítani, 2022-ig pedig 630 milliárd eurót. […] Természetesen, ha a tagállamok többet adnak bele, akkor még gyorsabban elérhetjük ezeket a számokat” – mondta Juncker.

A unió vezetői az intézkedéssel kedvező beruházási környezetet szeretnének teremteni Európában.