Az észtek szerint megoldhatatlan a migránsok Európán belüli elosztása.
Megoldhatatlan a menekültek Európán belüli elosztása, a helyzet tárgyilagos megítélése alapján ugyanis nehezen elképzelhető, hogy az Európai Unió –  azon belül pedig Észtország –  képes lenne a jövő év végéig a korábbi elképzeléseknek megfelelően 160 ezer menedékkérőt Görögországból és Olaszországból áttelepíteni – jelentette ki kedden Hanno Pevkur észt belügyminiszter Tallinnban.

Az uniós belügyminiszterek tavaly tavasszal 40 ezer, múlt szeptemberben pedig további 120 ezer menekült elosztásáról egyeztek meg 2017 szeptemberéig a tagállamok között. Az elfogadott mechanizmus keretében eddig mindössze nagyjából ötezer embert helyeztek át Olaszországból és Görögországból. Észtország pedig az ígért 550 menekültből eddig csak 60-at fogadott be.

Pevkur a BNS balti hírügynökségnek nyilatkozva rámutatott, hogy a balti államnak nincs mit szégyenkeznie a többi EU-tagállamhoz képest.

Az elejétől fogva minden szükséges intézkedést megtettünk az illegális bevándorlók átvilágítására és arra, hogy ők is megismerkedjenek Észtországgal” – mondta az észt belügyi tárca vezetője. Az intézkedések célja, hogy a menekültstátusról és a tartózkodási engedélyekről még Észtországba érkezésük előtt döntsenek a hatóságok – tette hozzá.

Továbbra is így fogunk eljárni, és azoknak segíteni, akiknek valóban szükségük van a segítségre” – szögezte le Pevkur.

Hírügynökségi kommentárok szerint az észt lakosság körében erős fenntartások mutatkoznak a menekültek befogadásával szemben, emellett a balti államba eddig csak kevés migráns érkezett.

(MTI)