Éjszakai “Allah Akbározás”, Németország utcáin … Bandába verődve, botokkal felfegyverkezve, maszkok mögé bújva …
Európa-szerte egyre több menekültekhez köthető szexuális bűncselekményre derül fény, amelyekből – hiteles statisztikák híján – igen nehéz következtetéseket levonni arra vonatkozóan, hogy tendenciáról, avagy elszigetelt esetekről van-e szó. Annyi bizonyos, hogy jelentős részben az eltérő szocializáció, a különböző kultúra és vallás lehet a probléma gyökere.

A migrációs hullám erősödésével törvényszerű, hogy egyre több fiatal migráns férfi kerül be Európába érkezve – nőpartner nélkül – egy „mézesbödönbe”, ahol azt látja, hogy a lányok szabadok és úgy viselkednek, ahogy. Ezeknek a férfiaknak a minderre adott, esetleg erőszakos reakciója egyfelől egy természetes biológiai hiányérzetből adódik, másrészt köthető azokhoz a kulturális szokásokhoz, amiket itt megismernek – mondta el az M1 Szemtől szembe című adásában Tamási Erzsébet, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem kriminológusa.

Az iszlámban egészen más gondolkodásmód és szabályrendszer vonatkozik a szexualitásra, a párkapcsolatokra, mint nálunk – hívta fel a figyelmet. Mint hozzátette, az európai fiúk nagy részét kicsi koruktól kezdve arra nevelik, hogy a lányok teste, akármi van rajtuk, tabu, akkor szabad csak megközelíteni, ha ő erre engedélyt ad. Ehhez azért önuralomra van szükség és olyan kulturális nyomásra, amelyik azt mondja: attól, hogy egy lánynak kilátszik a hasa, még nem foghatod meg – tette hozzá a Pázmány munkatársa.

Valaki, akit nem erre neveltek, az erre az egyértelmű szexuális jelre másként válaszol, főként, ha tesztoszterontól túlfűtött fiatal férfiakról beszélünk, akik bizonyos ideje nem láttak meztelen nőt – szögezte le.

Az Országos Kriminológiai Intézet (OKI) migrációkutatója, Póczik Szilveszter a műsorban azt hangsúlyozta: ezekben az esetekben a kvázi archaikus kultúra kerül szembe egy modernizációs jelenséggel.

A szakértő szerint nem spontán erőszaksorozat volt

Póczik Szilveszter az újév hajnalán, Kölnben történt erőszakos cselekményekkel kapcsolatban elmondta: személyes véleménye szerint habár úgy tűnt, hogy spontán, „bulihangulatban” elkövetett abúzusok sorozatáról van szó, az megkérdőjelezhető.

A nők elleni erőszakot elutasító feliratot mutat fel egy résztvevő egy, a rasszizmus és a nemek szerinti hátrányos megkülönböztetés ellen tiltakozó tüntetésen a kölni dóm előtt 2016. január 9-én. (MTI/EPA/Oliver Berg)

Úgy véli, az iszlám világ egy részében ma tudományos vita folyik Európa “iszlamizálhatóságáról”, és vannak arra utaló jelek, hogy a kölni támadások sorozata nem más, mint kísérlet arra, hogy az iszlám világ megmutassa, a német nők kiszolgáltatott áldozatok és az állam sem áll mögöttük.

Egyébként „Németországban a migránsok által elkövetett bűncselekményekről szóló rendőri jelentések tabut képeznek” – tette hozzá a migrációkutató.

A statisztika sem mindig korrekt

Habár 2014-ben több mint háromszáz statisztikailag regisztrált nemi erőszakos bűncselekmény és további több mint háromszáz szexuális bűncselekmény történt Magyarországon, a nem kormányzati szervezetek ennek a sokszorosát vélik kimutathatónak, csak a nők szégyenérzete, a hatóságok elzárkózó, távolságtartó magatartása és más tényezők miatt ezek látenciában maradnak, nem válnak ismertté – közölte Póczik Szilveszter.

Hozzátette: ez a tendencia változóban van, miután a társadalom szenzibilizálódott, a nők bátrabbá váltak, önérzetet nyertek, egyebek mellett annak is köszönhetően, hogy volt egy „mainstream”, egy fősodor a feminista szervezetek részéről, amely megpróbálta a szexuális erőszak problémakörét társadalmi vitába vonni.

A probléma csak az, hogy a feministák most eltűntek – kapcsolódott az OKI szakértőjének szavaihoz Tamási Erzsébet, aki szerint az úgynevezett „érzékenyítés” csak addig tartott, amíg nem jelentek meg a migránsok a szexuális bűncselekmények elkövetői között.