"Az idei nyár sem érhetett véget lecsó nélkül. Elnyertük vele a váci lecsófesztivál különdíját, és a fesztivál 3 helyezését is."
Hozzávalók:

(60 adagra - tehát ezt kell kisebb mennyiségre visszaosztani)
8 kg lecsó paprika
1 kg bogyiszlói paprika (elhagyható)
4 kg paradicsom
2 kg vöröshagyma
1 fej fokhagyma (8-10 gerezd)
1,5 kg rókagomba
0,5 kg vargánya
0,5 kg szegfűgomba
1 marék fekete trombitagomba
10 dkg vargánya gombapor
20 dkg füstölt szalonna
20 dkg zsír
5 dkg pirospaprika
cukor
bors
a tálaláshoz:
reszelt parmezán, vagy tejföl

Elkészítés:

A szalonnát felkockázom és zsírjára sütöm, majd hozzáadom a zsírt és a szálasra vágott vöröshagymát megdinsztelem rajta.

Hozzáadom a felaprított gombát, ízles szerint borsozom és 20-25 percig pirítom, majd megszórom pirospaprikával.

Hozzáadom a felaprított paradicsomot, a zúzott fokhagymát és addig főzöm, amíg a paradicsom héja nem kezd el kunkorodni.

Hozzáadom a karikára vágott paprikát, megsózom és készre főzöm.


Ízlés szerint kevés cukorral ízesítem, végül beleszórom a gombaport, egyet forralok rajta és tálalom.

Tálaláskor reszelt parmezánnal hintem meg, vagy tejföllel locsolom meg a tetejét.

Friss kenyeret kínálok mellé.

A lecsóban felhasznált gombák a szegfű gomba kivételével mind friss gombák voltak, mennyiségük és fajtájuk idény és ízlés szerint változtatható. A megfelelő ízhatás eléréséhez a lecsó mennyiség 1/4-e legyen gomba.