A francia jobboldal és a lakosok többsége fel van háborodva azon, hogy a kormányzó szocialisták szét akarják osztani a calais-i migránsokat. 
Bernard Cazeneuve, francia belügyminiszter kedden döntöttarról, hogy szét kell osztani a calais-i Dzsungelben élő, valamint a francia főváros hídjai alatt csövező illegális bevándorlókat. Elmondása szerint, utóbbiakat azért kell szétosztani az országban, mert “zavarják a városképet”.

A miniszter szerint a több ezer migránst 12 francia tartománynak lesz kötelező befogadnia. 

A szocialista politikus elképzelése óriási vitát generált az országban, a jobboldali régiók tiltakoznak, ugyanis az ország elbaltázott intézkedései miatt nem nekik kéne szenvedniük. 

Az egyre népszerűbb jobboldali politikusok szerint a szocialisták mini-Dzsungeleket akarnak létrehozni szerte Franciaországban, ami megengedhetetlen és amennyiben szükséges, szembemennek a kormányhivatalok döntésével.

A baloldali szerint a migránsok háborús helyzetet generáltak az országban és a tartományoknak segíteni kellene, nem akadékoskodni. 

A tervek szerint a javarészt fekete-afrikai és közel-keleti bevándorlókat elhagyott vasúti épületekben, bezárt kórházakban próbálják meg elszállásolni, de az állam a posta vagy épp az áramszolgáltató tulajdonában álló épületeket vagy kempingeket is kijelölheti.

A francia belpolitikát is nagy mértékben átalakította a migránskrízis, az országban lassan kaotikussá váló állapotok miatt csaknem 15 százalékot esett a jelenleg kormányzó szocialisták támogatottsága.