A helyi kisvárosról készített videók, és az ennek kapcsán készült műsor döbbentette meg Hollandiát, amelynek tartalma szerint az ott élő fiatal bevándorlók egy csoportja vegzálja napi rendszerességgel Zaandam lakosságát.
Törökországból érkezett bevándorlók a főszereplői azoknak a videóknak, amelyek az Amszterdamtól északra lévő Zaandam városában készültek, és amiket maguk a bevándorlók töltöttek fel az internetre – írja cikkében az express.co.uk.

Ezeken a felvételeken az látható, hogy a török fiatalok egyrészt kihívóan, deviáns módon viselkednek, másrészt időnként kimondottan erőszakosan lépnek fel, terrorizálják az ott élőket.

Az egyik ilyen videón például egy magányos biciklist vernek meg, illetve olyan felvétel is előkerült, amelyen egy rendőrautó tetején ugrál tombolva egyikük, egyezményes jelet mutatva, mindenfajta retorzió nélkül.

Az elmondások alapján mindezek csak a jéghegy csúcsát képezik, rendszeres a helyiek megfélemlítése a bevándorló csoport részéről.

A rendőrök provokálása több esetben is visszatérő motívum egyébként, ugyanakkor egy esetben, mikor a hatóság intézkedést foganatosított egyikük ellen, az agresszív módon állt ellen.

„Kik a f… vagytok ti? Mind rasszisták vagytok!” – mondja egyikük egy felvételen, aki állítólag a csoport vezetője, majd hozzáteszi: Erdogan harcosa vagyok, és Hollandiában maradok, csomó pénzt keresek a videókkal, munka nélkül„ – hencegett a török bevándorló, a 19 esztendős Ismail Ilgunt – akit a Telegraaf szerint időközben letartóztatták.

Ennek kapcsán a holland televízióban egy beszélgetős műsorba is meghívták a török bevándorlókat (köztük Ilgunt), akik közül többen napszemüvegben ültek be a stúdióba. Amikor megkérték őket, hogy vegyék le a napszemüveget, akkor azt elutasították, mondván zavarják őket a fények.

A műsorban a városvezetőség egyik tagja, Juliette Rot pedig arról panaszkodott, hogy a török csoport a háza előtt állt meg autóval és fennhangon megfenyegették.

Az esettel a Daily Mail is foglalkozott, ahol idéztek több véleményt is. a helyi szocialista vezér, Patrick Zoomermeijer szerint a török migránsok esetében valójában ”csiszolatlan gyémántokról„ van szó.

A műsor kapcsán egyébként több kritika is elhangzott, a szerkesztőket megbélyegzőnek tartották egyesek, mert szerintük egyoldalúan tudósítottak, negatív színben beállítva a bevándorlókat.


Egy másik vád szerint mindenről a városvezetés tehet, mert nem kaptak kulturális központot a fiatalok.

Erre egy helyi fiatalokkal foglalkozó dolgozó reagált: tíz éve állandóan eljátsszák ugyanezt. Mindent megkaptak a várostól, de mindent lerombolnak és ellopnak – fakadt ki Cinderella Meijer.