Nem zárható ki, hogy egy futtató terjeszti a rémhíreket az Alföldi utcai nevelőotthonról, amelyek nyomán kiskorú veszélyeztetésének gyanújával rendőrségi eljárás indult a múlt héten.
Lapunk úgy értesült, a hatóság minden lehetséges forgatókönyvet, köztük ezt is vizsgálja, és egyelőre nem vetették el annak lehetőségét, hogy a férfi bosszút akart állni, amiért az intézmény keresztülhúzta számításait. Korábban egy gyermekvédelmi szakember is azt mondta a Magyar Időknek: elképzelhetetlen, hogy egy befogadóközpont olyan szexuális visszaélések színhelye legyen, amilyenekről az utóbbi napokban cikkezett a sajtó. Szerinte kizárt, hogy a fővárosi Alföldi utcában található gyermekotthonban a nevelők édességért, zsebpénzért, kimenőért cserébe szexet kértek volna a rájuk bízott kiskorú gyerekektől.

Hangsúlyozta ugyanakkor: gyakori jelenség, hogy fiatalkorú, utcán futtatott lányok kerülnek be az otthonba, akik el vannak zárva a külvilágtól, így a futtatóiktól is, akik ezt nehezen viselik. – Ezért nem tartom kizártnak, hogy a mostani vádsorozat mögött is egy feldühödött futtató és egy korábban bent lévő prostituált állhat – fogalmazott.

A szakértő véleményét erősítik a Népszabadság információi is. Azt írták, az egyik lánynak viszonya volt egy 44 éves férfival. Az interneten ismerkedtek meg, és a tinédzser hamarosan elszökött hozzá. Kapcsolatuk a gyámhatóság előtt is ismert volt, s amikor a lányt az otthonban elhelyezték, érzelmi kiszolgáltatottsága miatt eltiltották a férfitól, ám az többször megpróbált bejutni hozzá. „Az intézet dolgozói szerint a nyáron elmérgesedett a viszony a férfival, és ez indította el a mostani botrányt. 

A befogadóotthon nevelői szerint ugyanis bizonyítható, hogy az őket pedofíliával és szexuális zaklatással vádoló Facebook-oldalt a férfi hozta létre, és bosszúból ő írta a posztok jó részét is” – olvasható a cikkben. A híradás szerint a botrány kirobbanása előtt értesítették a felettes szervet a problémáról, s egy független bizottságot állítottak fel, hogy tisztázzák: van-e valóságalapja a közösségi oldalon terjedő állításoknak. Az ATV interjút készített egy 16 éves lánnyal, aki viszont a gyermekbántalmazásokról szóló hírek igazságát bizonygatta. A Népszabadság szerint a nyilatkozó lány hazudott a műsorban, amikor azt mondta, kimenőn van. Valójában megszökött az intézetből, miután a gyámügy nem engedte házasságot kötni idősebb barátjával.