A magyar népszavazásnak külpolitikai tétje van, a referendum eredménye nagyon messze elérhet, és egész Európa jövőjére hatással lehet – értékelte Orbán Viktor kötcsei szavait a Századvég Alapítvány vezető elemzője a Kossuth Rádió hétfő reggeli adásában.
Az Orbán Viktor hétvégi, kötcsei beszédben megfogalmazott gondolatok határozott, áttekinthető keretbe foglalták a kormány egy-másfél éve folytatott politikáját, jelentőségük pedig, hogy az itt elhangzottak a résztvevők multiplikátor hatásán keresztül nagyon messzire eljuthatnak, alig egy hónappal a népszavazás előtt – hangsúlyozta Lánczi András, a Századvég Alapítvány vezető elemzője.

Márpedig ezeknek a szavaknak most nagyon komoly súlyuk van, a rendszerváltás óta először ugyanis az október 2-i népszavazásnak nem elsősorban bel-, hanem külpolitikai tétje van Magyarország és az EU szempontjából is, a referendum eredményének politikai hatása pedig nagyon messze elérhet, és – jelentette ki az elemző – egész Európa jövőjére hatással lehet.

Orbán Viktor közös, egységes európai haderőről szóló javaslatáról szólva az elemző úgy vélte, Európa sokáig illúzióban élt, hiszen a kontinens egy nyugodt 70 évet tudhat maga mögött, mostanra azonban egyértelműen kiderült, még jogi, nemhogy fizikai értelemben sem képes megvédeni magát. Márpedig – tette hozzá – Európának rendelkeznie kell egy olyan területvédő kapacitással, amely krízishelyzetben bevethető, és tekintélyt az európai közösségnek.

Az a „birodalom” ugyanis, amely nem képes megvédeni saját tengerpartjait, végtelenül gyenge és kiszolgáltatott, gazdasági, kulturális ereje hosszú távon nem tartható fent, gyakorlati szempontból pedig a legfőbb migrációs útvonal ma a Földközi-tenger, ahol az olasz parti őrség kompként funkcionál, százezreket ki hoz Európa partjaira, hogy aztán itt az emberek szétszéledjenek, ahelyett, hogy az embercsempészektől védenék a partokat.

VIA