A magyar álláspont szerint az illegális bevándorlás ügyében cselekedni kell, nem megadni magunkat – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában pénteken sugárzott – a pozsonyi európai uniós csúcstalálkozó miatt csütörtök este rögzített – interjúban.
Orbán Viktor szerint igen a válasz arra a kérdésre, hogy meg lehet-e állítani az Európa felé tartó embertömeget fizikai akadályokkal. Magyarországnak persze az lenne a jó, ha a migránsok megállítása minél délebbre történne, ezért szívesen segít Szerbiának, Bulgáriának vagy éppen Macedóniának – közölte.

A kormányfő azt a hozzáállást, hogy “úgysem tudjuk őket megállítani”, a nihilizmus kategóriájába sorolta.

Ha az Egyesült Államok a tőle délre eső területeket, ahonnan nagyon sokan szeretnének bejutni, képes elválasztani fizikai akadályokkal saját országától, akkor “nem látom be, hogy mi, európaiak miért ne lennénk erre képesek” – fogalmazott a miniszterelnök.

A betelepítési kvóta és az ahhoz kötődő népszavazás nem egy elvont, absztrakt politikai ügy, hanem a “rögvalóság”: ha engedjük, pénzt vesznek el tőlünk, pénzt kell adni az ide érkező migránsoknak, Brüsszel szétosztja a migránsokat a településeink közt, és mindenki a saját bőrén érezheti majd a következményeket, nem pártügyről, hanem nemzeti ügyről beszélünk tehát, dobjuk ezért most sutba a “pártszemüvegeket” – hangsúlyozta Orbán. Most egy olyan magyar pozíció kell, hogy az Európai Bizottság döntését a Európai Tanácsnál meg tudjuk vétózni. Nehéz feladat, de nem lehetetlen – tette hozzá.

Magyarország szilárdan hisz abban, hogy meg tudja állítani határain a migránstömeget, de sokkal jobban örülne annak, ha nem a magyar kerítés kapná ezt a feladatot, hanem erősebb gát épülne a határainktól távolabb. Az biztos, hogy cselekedni kell, nem pedig megadni magunkat – hívta felé a figyelmet a 180 percben a miniszterelnök.