A francia kormány központilag szétosztja a „dzsungelben rekedt” migránsokat a városok között, jelentette be Bernard Cazeneuve belügyminiszter. A jobboldal hevesen tiltakozik az intézkedés ellen.
A francia közszolgálati média azt közölte, hogy a francia belügyminiszter szétosztja az ország teljes területén a calais-i dzsungelben (9000 fő) és Párizsban a hidak alatt (3000 fő) sátorozó bevándorlókat. Az összesen tizenkétezer embert az év végéig tizenegy francia tartománynak kell lakosságarányos mértékben befogadnia. Így akár négyszer-ötször több befogadóhelyet is meg kell nyitniuk a tartományoknak, mint eddig. „Mindenkinek el kell fogadnia, hogy ki kell vennie a részét a calais-i humanitárius dráma megoldásában” – mondta Bernard Cazeneuve.

A Le Figaro szerint kihagyták az intézkedésből a párizsi régiót, illetve Korzikát is.

A jobboldali vezetésű régiók tiltakoznak, mivel elsősorban ők a kormányzati intézkedés kárvallottjai. Bejelentésük szerint, ha szükséges, szembe fognak szegülni a prefektúrákkal.

A Marine Le Pen vezette Nemzeti Front „felelőtlen elosztási tervnek” nevezte a kormány elképzelését. A Nicolas Sarkozy volt államfő és jobboldali elnökjelölt által vezetett Köztársaságiak pedig most először a bevándorlás-ellenes pártnál is hevesebben bírálták a kormányt. A jobbközép ellenzék „állambotránynak” tartja a dokumentumban foglaltakat és úgy véli, hogy a tárca „több száz mini Calais-t” akar létrehozni szerte Franciaországban. Guillaume Peltier, a Köztársaságiak szóvivője szerint a „migránsdiktátum a nemzeti szétesés, azaz egy polgárháború körülményeit teremti meg”.

A baloldal szerint háborús helyzetben, civilizált emberként, a szétosztásról szóló intézkedés a legkevesebb, amit meg kell tenni.

A migránsokat elhagyott vasúti épületekben, bezárt kórházakban próbálják meg őket elszállásolni, de az állam a posta vagy épp az áramszolgáltató tulajdonában álló épületeket vagy kempingeket is kijelölhet. A francia sajtó kiemeli, hogy Németországban százszor több bevándorló elhelyezését kellett megoldani, és sikerült is.

Forrás: magyarhirlap.hu