Iskolai robbantással fenyegetőzött egy 35 éves férfi a Utah állambeli Eagle Valley általános iskolában hétfő kora délután. Azt követelte, hogy ürítsék ki az iskolát, mert nem akarja felrobbantani a gyerekeket, de üzenete nem várhat, mindenkinek meg kell tudnia.
Tűzszerészeket, mesterlövészeket és kommandósokat küldtek hétfőn az egyesült államokbeli Eagle Valley általános iskolához, miután egy férfi telefonon közölte, hogy telepakolta kocsija csomagtartóját robbanószerkezetekkel, és ha nem engedelmeskednek neki, fel fogja robbantani az általános iskolát. Rögtön hozzátette, hogy nem akarja bántani a gyerekeket, így jó lenne, ha megkezdenék az iskola kiürítését.

Miután letette a telefont, egyszerűen besétált az iskolába, és közölte a személyzettel, hogy mire készül.

Ezután kisétált a főkapun, az ajtót bezárták mögötte, az iskolában zárlatot rendeltek el és megkezdődött az evakuálás.

A kommandósok rövid időn belül az iskolához értek:

Ismerős volt a rendőröknek

A neonzöld arab öltözékben mászkáló férfi közben megegyezett a rendőrséggel, hogy megadja magát, ha elmondhatja üzenetét.

A tűzszerészek közben átkutatták a férfi autóját, melyben semmilyen robbanószerkezetet nem találtak.

Nagyjából három órát egyezkedtek, közben a rendőrség is rájött, hogy már volt dolguk az elkövetővel.

A férfi nem más, mint Christopher Craig, egy zavarodott, magát “iszalmista dzsihadistának” nevező férfi, aki 2014-ben ugyanebben a neonzöld öltözékben és fehér fejfedőben hajtott be egy másik általános iskolába. 2013-ban pedig több coloradói templomban okozott incidenseket.

Levélben írta meg, hogy mire készül

A robbantásos fenyegetés előtt Craig egy emailben azt írta az El Paso Timesnak, hogy “először felhívom a rendőrséget robbantással fenyegetőzve, majd behajtok a 9 éves gyerekem általános iskolájába egy Valódi Robbanóanyaggal”.

Craig azt is kiemelte, hogy nem szeretné, ha evilági “rabszolganevén” szólítanák, mikor ő valójában a “radikális iszlamista dzsihadista Muhammad Allah Al-Khidr”. Levelének középpontjában az “igazság” állt, melyet valószínűleg csak azok ismernek, akik fiatal kora óta ismerik őt.

“Ha nem hisznek nekem, hívják fel az Eagle Valley iskolát 2 óra múlva” – írta az újságnak küldött emailjében. Az iskolai fenyegetőzés mellett éhségsztrájkjáról is írt, melyet bevallása szerint a rasszizmus miatt kezdett el…

Hatalmas sportkarrier állt előtte

Craig hajdan profi pályafutásra is esélyes kosaras volt. Oktatói szerint később akár az ország egyik legtehetségesebb edzője is lehetett volna belőle.

De élete vakvágányra futott, mikor kiderült, hogy mentális problémákkal küzd. Mikor egykori munkatársa meghallotta, hogy egy iskolát fenyeget és dzsihadistának nevezi magát, amerikai tragédiának nevezte egykori tanítványa életútját.

“Nagyon megkönnyebbültem, hogy mindenki jól van, és a rendőrségnek is hálás vagyok a diszkréciójuk miatt. Nem hinném, hogy Craig veszélyes lenne. Egyszerűen csak segítségre van szüksége. Szívszorító történet” – mesélte az El Paso Timesnak.