A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, Fónagy János szerint nem pártpolitikai, hanem nemzeti ügy az október 2-ai népszavazás, amely Magyarország jövőjéről szól.
Fónagy János a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára szolnoki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a kormány közel kétszáz helyen igyekszik a migráció problémáját megvitatni a magyar állampolgárokkal. 

A politikus szerint a bevándorlás az emberek sorsát és családját érinti, így kiemelten kell foglalkozni kell vele.

Kerítést húzni nem öröm, nem is olcsó, de Magyarország védelme szempontjából szükségszerű, amelyet nem lehetett elkerülni. Rendkívül káros, hogy egyes baloldali politikusok rövid távú politikai megfontolásból a népszavazás ellen lázítanak, és arra próbálják rávenni szimpatizánsaikat, hogy maradjanak távol. Ez a demokrácia alapvető játékszabályát sérti"  – mondta Fónagy János. 

Az államtitkár kiemelte, hogy a kormány arról igyekszik meggyőzni az embereket, hogy menjenek el az október 2-ai népszavazásra, és családjuk, országuk, nemzetük érdekében szavazzanak nemmel.

Ne szóljon bele alapvető nemzeti kérdésekbe olyan brüsszeli bürokrata szervezet, amelynek erre sem jogosítványa, sem politikai, sem erkölcsi felhatalmazása nincs" – fogalmazott a politikus.

Fónagy szerint külön kell választani a tényleges menekülteket, akik élete, szabadsága veszélyben van a gazdasági menekültektől.

Aki segítségre szorul, azt segíteni kell. Magyarország erején felül is részt vesz a háború sújtotta területeket érintő humanitárius akcióban" – fogalmazott az államtitkár. 

(MTI)