Az Egyesült Államok eddigi legnagyobb katonai adományát nyújtotta a zsidó állam számára.
Az Egyesült Államok elfogadott egy csaknem negyven milliárd dollár értékű katonai támogatást, melyet Izraelbe küldenek. Eddig még sosem kötöttek ilyen nagy összegű adomány-szerződést. Az amerikai külügyminisztérium kedden jelentette be, hogy a két ország megkötötte az egyezséget, szerdán pedig már az ünnepi ceremóniát is megtartották.

Izrael már régóta élvezi az USA katonai támogatását, hisz az Egyesült Államok – az olykor eleresztett kritikák ellenére – elkötelezett híve Izraelnek a palesztinok elleni összetűzésekben.  

Bár a két állam nem hozta nyilvánosságra a most aláírt szerződés összegét, a szakértők szerint a végösszeg megközelítheti a negyvenmilliárd dollárt is. Természetesen az izraeli kormányzat sem hálátlan, a hírek szerint számos vám- és adóengedményt biztosítanak a közeljövőben az Egyesült Államoknak. 

2015-ben az amerikai kongresszus 620 millió dollárnyi rakétavédelmi eszközöket szállított Izraelnek. 

Bár óriási összegről van szó, a zsidó állam miniszterelnöke korábbi beszédében sokkal nagyobb összeget várt. Benjámín Netanjáhú a mostani ceremónia után nem adott interjút. 

Izrael az elmúlt egy héten avatkozott be a szíriai polgárháborúba, miután Szíriából átlőttek a közös határtól nem messze lévő Gólán-fennsíkon elterülő városokra.