A francia lakhatási miniszter augusztus elején új tervet jelentett be a Törökországból, Libanonból, Görögországból és Olaszországból 2017-ig a franciákhoz érkező 30 ezer migráns elszállásolására. Azt tartaná helyesnek, ha az emberek befogadnának egy-egy migránst, akár egy egész családot is, ha van szabad szobájuk. Arról is beszélt, hogy akár rekvirálni is lehet közterületeket, ha nem oldódik meg a migránsok elhelyezése.
Ezért a főváros együttműködésével új befogadó központot nyitnak, és egy támogatási programot is indítanak:magánszállásokon szállásolnának el migránsokat.

Azt is mondta, hogy mivel nem mindenki veszi ki a részét a felelősségvállalásból, miniszterként nem fog hezitálni, ha nyilvános helyeket kell rekvirálni és migránsszállásokká alakítani – olvasható a Le Monde-ban.

Ha valakinek van egy szabad szobája, befogadhat migránsokat

Nem sokkal azután, hogy háromezer új férőhelyet hoztak létre a központi szálláshelyeken, a Zöldek minisztere kísérleti programot hirdetett, amely szerint ezer embert magánlakásokban helyeznének el – írta a Valeurs Actuelles.

A migránsok hatékonyabb integrációját célzó program október 1-jével indul, ésönkéntes alapon jelentkező, nagykorú, már menekültstátuszban lévő emberekre vonatkozik majd.A kiválasztottak egy három hónaptól egy évig terjedő időszakban teljesen ingyen lakhatnak a programban részt vevő magánszemélyeknél. Szállásadó bárki lehet, aki legalább egy külön szobát fel tud ajánlani a menekültnek vagy a befogadott családnak.

A szállásajánlatok összeírását, a szállásadókkal való kapcsolattartást, valamint a migránsok kiválasztását végző szervezet pedig

évente minden menekült után 1500 eurót kap a francia államtól.

A minisztérium honlapján olvasható közlemény szerint a szállások körülményeit is ellenőrzik. A nyelvtanulás vagy a szakmai és szociális beilleszkedés segítésével pedig a menekültek társadalmi integrációját is követik a program ideje alatt.

A miniszter a burkinivel kapcsolatos franciaországi vitáról is beszélt, amit „nevetséges kérdésnek” és egy „rögeszmés nemzeti vitának” titulált. Ugyanakkor Manuel Valls miniszterelnököt – aki egyébként ellenzi a burkinit – a köztársaság meggyőződéses harcosának nevezte, aki számos kérdésben emelte fel hangját a diszkrimináció ellen.

Forrás: origo.hu