Hamarosan megkezdődik Magyarországon a 2016-os diószedés – a csonthéjas gyümölcsöt közel hatezer hektáron termesztik itthon. Idén azonban, mint annyi más gyümölcs esetében, a diófákban és termésben is komoly károkat okozhatott a tavaszi fagy. Tavaly jó volt a termés, idén viszont gyenge-közepes hozamra számítanak a gazdák. A magyar diót nem csak a hazai piacokon értékesítik, hanem Németországba, Franciaországba és az Egyesült Királyságba is exportálják héjasdióként vagy pedig pucolva, a dióbelet adják el külföldön.
Gara Miklós, a Balaton Ker-Tész Szövetkezet ügyvezető igazgatója a Faktornak elmondta, hogy egyelőre nagyon nehéz megjósolni, milyen lesz végül az idei termés, de a gazdák napos, száraz időért imádkoznak. A szüretig ugyanis egy-egy elhúzódó esőzés még tönkreteheti a termést – ez történt 2014-ben is, mikor az utolsó hetek időjárása tette tönkre a diót. Az utóbbi hetek száraz időjárása azonban kedvezett a magyar diónak.

Gara Miklós szerint idén kicsit változott a megszokott kép: eddig ugyanis elsősorban az Alföldön fagyott el a termés jelentős része, míg a Dunántúlon kisebb károkat okozott a hideg – idén viszont ennek az ellenkezőjét tapasztalták a megváltozó hajnali légmozgás-irány miatt. Azok a diófák mindig is nagyobb veszélyben voltak, amelyeket mély fekvésű területekre ültettek, hiszen a hajnali hideg levegő itt és a völgyekben hosszabb időre megrekedhet, míg a dombokra később ér fel, ekkor viszont már a napsugarak felmelegítik a levegőt.

Az északi régiókban pedig a gyűjtögetők járhatnak pórul – ez a tevékenység még ma is nagyon jellemző a diópiacon. Tiszacsécse környékén például az ártérben szinte önálló földeket alkotnak a diófák. Itt a lepotyogó termést sokan összeszedik, a gyümölcsöt kiszárítják, feltörik, majd eladják a nagyobb gyűjtőhálózatoknak, akik elsősorban a Nagybani piacon értékesítik így a diót.

Ha a gazdák számára nem is lesz túl jó idei dióhozam, a magyar vásárló ebből szinte semmit nem fog tapasztalni. Gara Miklós szerint ha az eső el is mossa a szüretet, megrongálva ezzel a termést, az ukrán és az erdélyi dió ugyanúgy megjelenik a magyar árusoknál. Így lesz mivel megtölteni karácsonykor a bejglit.

Kutatások szerint a rendszeresen fogyasztott dió kedvező hatással van a vér koleszterinszintjére, például a koszorúér-betegség kockázatát is mérsékeli. Számos hasznos olajat, fehérjét, vitaminokat tartalmaz.