Hozzávalók / 6 adag

100 g kovász (50-50% teljes kiőrlésű liszt és víz)
100 g teljes kiőrlésű liszt
65 g rétesliszt
150 g finomliszt
30 g vaj
30 g édesítőszer (sütésálló, granulátum)
3 g só
15 ml tej
50 ml vörösbor (testes, száraz)
15 ml rum
3 db tojássárgája
0.5 citromból nyert citromhéj
15 g vaníliás cukor
1 db tojás (megkenni)

Elkészítés

A kovászon és a megkenésre szánt tojáson kívül mindent keverjünk össze, és hagyjuk állni egy órát.
Adjuk a friss, aktív kovászt a keverékhez, és alaposan dagasszuk ki a tésztát, míg egynemű, sima, nagyon lágy, de alig ragadós tésztát kapunk. Ezután letakarva hagyjuk állni 10-15 percet.
Lisztezett deszkán kicsit gyúrjuk át, és formázzunk belőle gombócot. Lisztezzük körbe, tegyük lefedhető kelesztőtálba, és hagyjuk duplájára kelni. (2-4 óra.)
Ha megkelt, melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A tésztát hajtogassuk át, azaz alulról mindig felfelé húzva egy kis darab tésztát finoman nyújtsuk azt meg, amennyire lehet, majd lazán nyomjuk a gombóc tetejére. Ismételjük, míg körbe nem érünk. Ekkor fordítsuk az illesztéseket lefelé. Fél óra múlva ismételjük meg a műveletet, majd letakarva hagyjuk pihenni a tésztát tíz percig.
Helyezzük a cipót sütőpapírral bélelt tepsire, egyengessük el a formáját, hogy szép, kerek cipó legyen. Kenjük meg alaposan a kikevert tojással, aztán hagyjuk a levegőn megszáradni a mázat. Ha száraz, kenjük át még egyszer, megint hagyjuk megszáradni.
Ha 2. réteg máz is megszáradt, vágjuk be a cipót Y alakban, nagyon mélyen, majdnem teljesen az aljáig. Ezt a legkönnyebben ollóval tudjuk elvégezni. Szúrjuk be egy hegyes, éles olló egyik szárát a cipó közepébe, majd zárjuk rá a másik szárat. Ismételjük meg a másik két vágással is.
Ha megvan a vágás, spricceljük le a cipót alaposan vízzel. Toljuk a cipót a sütőbe, fedjük le egy nagy, hőálló üvegtállal, és hagyjuk sülni 15-20 percig. Ha már nem emelkedik, nyílik tovább, vegyük le a hőmérsékletet 180 fokra. Folytassuk a sütést, míg a tojásmáz lakkszerűen fényesre, sötétbarnára sül. (Kb. még 20-30 perc.)
Végül rácson, tiszta konyharuhával letakarva hagyjuk a cipót kihűlni szeletelés előtt.