Varju Lászlónak nemcsak a lelkiismeretével kell elszámolnia, hanem a volt ifjúsági vagyon kezelésében játszott homályos szerepével is – reagált a baloldali politikus vagyonszerzésére a Fidesz-frakció szóvivője, Halász János.
A DK alelnöke, Varju László mesebeli taksonyi vagyonszerzésével kapcsolatban Halász János lapunknak kiemelte: Varju olyan dolgokat felejtett ki a vagyonbevallásából, amelyeket képviselő nem felejthet el.

– A DK alelnöke évekig nem írta be a vagyonbevallásába, hogy milyen cégei vannak, amiről nehéz elképzelni, hogy véletlen tévedés lenne. Nem meglepő az sem, hogy az eltitkolt cégről most mi derült ki, hogy azt milyen módon szerezte meg Varju László – mondta a Fidesz-frakció szóvivője.

Mint arról a Magyar Idők beszámolt, a Horn-kormány idején 24 millió forintért vásárolhatta meg az államtól Varju László azt a taksonyi luxusingatlant, amelyet „elfelejtett” feltüntetni vagyonnyilatkozatában, és amit most 120 millió forintért árul. Varjunak – aki az adásvételkor az MSZP frakció­jának szakértője volt – nem sikerült az eredeti szerződés szerinti időpontig kifizetnie a vételárat, annak jelentős részét később az akkor még állami tulajdonban lévő Konzumbank hiteléből tudta rendezni.

Halász János hangsúlyozta: a Fidesz válasz vár arra, hogy Gyurcsány Ferenc jobbkeze miért hazudott évekig a cégei valós anyagi helyzetét illetően, és hogy mit rejteget még. – Varju Lászlónak nemcsak a lelkiismeretével kell elszámolnia, hanem a volt ifjúsági vagyon kezelésében játszott homályos szerepével is – fogalmazott.

Az ellenzék tele van korrupciós ügyekkel, és újabb baloldali visszaélésre derült fény – olvasható a Fidesz közleményében. A kormánypárt hangsúlyozta: nem ez az első eset, hogy kiderül, a baloldali politikusok a balliberális kormányok idején kötött üzletek révén gazdagodnak még ma is. Mint írták, Gyurcsány Ferenc a közelmúltban 1 milliárdot nyert egy olyan cég eladásán, amelyet az MSZP–SZDSZ-kormány idején szerzett meg.

Az MSZP volt miniszterelnökénél Alstom-kenőpénzeket találtak, Simon Gábor volt MSZP-elnökhelyettes pedig több száz millió forintot rejtett el külföldi bankszámlákon – áll a szövegben.
A DK karaktergyilkosságnak nevezte cikkünket és azt állították: Varju tisztességes körülmények között vásárolta az ingatlant. Gyurcsány helyettesét azonban egykori párttársa, Lam­perth Mónika korábbi szocialista belügyminiszter buktatta le. Amikor ugyanis Varju áprilisban a Facebook-oldalán ajánlotta az ismerőseinek a taksonyi Zöld Sziget panziót, Lamperth azt írta: „Lacikám, nem láttam a vagyonbevallásodban ezt a kis pecót.”

Varju László a 90-es évek elején a KISZ-, Demisz- és MISZOT-jogutódlási ügyek idején, Kiss Péter vezetése alatt a szocialista párt ifjúsági tagozatában, a Baloldali Ifjúsági Társulásban politizált olyan társakkal, mint Simon Gábor. 1995 és 1999 között a Nemzeti Gyermek- és Ifjúsági Közalapítvány kuratóriumának elnökeként Varju – aki 2002 és 2008 között az MSZP frakcióigazgatói tisztségét töltötte be – több mint hatvan, korábban a KISZ és a MÚSZ kezelésében lévő ingatlan privatizálásában vett részt.

Az egyik ilyen legjelentősebb ingatlanügy a csillebérci úttörőtáboré volt. Ebben a mostani DK-s politikus érintettsége is megjelent, mivel a kedvezményes áron a hajdani állami tulajdonhoz jutó egyik cég képviselői között szerepelt a felesége is. Rácz Pétert, a Magyar Úttörőszövetség korábbi vezetőjét jogerősen is elítélték hűtlen kezelés miatt a csillebérci vadászház adásvétele ügyében. Rácz felfüggesztett szabadságvesztést és egymillió forintos pénzbüntetést kapott.