– Ezúton szeretném bejelenteni egyet nem értésemet, sőt tiltakozásomat – mondta a Heti Válasznak adott interjúban Kövér László, az Országgyűlés elnöke Eörsi Mátyás kormányzati jelöléséről a Demokráciák Közössége élére.
– Ezzel a döntéssel nemcsak az a baj, hogy az SZDSZ már nincs ugyan, de az eszdéeszizmus él és virul, hanem legfőképpen az, hogy visszamenőleg relativizálja mindazon bűnöket, amelyeket az Eörsi-félék a magyarsággal szemben elkövettek – fogalmazott a házelnök annak indoklásaként, miért tartja elfogadhatatlannak, hogy a kormány a volt SZDSZ-es Eörsit jelöli a Demokráciák Közössége nevű, véleménye szerint „nemzetközi sóhivatalnak” minősülő szervezet élére.

Eörsi Mátyásnak a magyar állam általi nemzetközi posztra történő jelölése ellen Schiffer András is tiltakozását fejezte ki, mert a volt SZDSZ-es politikus a 90-es években Bauer Miklós üzlettársa volt, aki pedig az 50-es években az Államvédelmi Hatóság, azaz az ÁVH vizsgálótisztje volt. Schiffer András erről a Facebook-oldalán a következőket írta: „Márpedig Magyarországot soha, sehol ne képviselje olyan személy, aki önként választott társául egy ávós gyilkost. …éppen ezért legalább annyival tartozunk a meggyilkolt, megkínzott, meghurcolt, kisemmizett honfitársaink emlékének, s azoknak is, akiknek simán csak a gyerekkorát rabolta el a rendszer, hogy a véreskezű pribékeknek még a kései üzlettársait sem emeljük piedesztálra.”

Mint ismeretes, Szijjártó Péter külügyminiszter egy, az Indexnek adott interjúban augusztus elején jelentette be, hogy a kormány támogatja, hogy a Demokráciák Közössége főtitkárhelyetteseként dolgozó Eörsi Mátyás induljon a szervezet főtitkári posztjáért. A miniszter azt mondta a jelölésről: „Itt járt nálam Eörsi Mátyás, aki Varsóban él, a Demokráciák Közössége nevű nemzetközi szervezetnél dolgozik mint főtitkárhelyettes.

Ennek a közösségnek 18 tagja van, köztük Magyarország, és ő szeretne főtitkárnak indulni, amire viszont csak kormányok jelölhetnek. Kérdezte, szerintem reális-e, hogy őt jelöljük, én meg közöltem, hogy persze. Elmentem a miniszterelnökhöz, mondtam, hogy szerintem ez jó ötlet, ő meg mondta, hogy a rendszerváltoztatásban szerzett érdemeket akkor is tiszteletben kell tartani, ha azóta sok mindenben nem értünk egyet. Úgyhogy a magyar kormány most Eörsi Mátyást fogja jelölni főtitkárnak, aki DK-tag, mint számomra kiderült.”

Eörsi Mátyás az ügyről azt közölte, hogy diplomáciai körökben született meg a jelölésének ötlete, ezt követően hívta őt a külügyminiszter találkozóra, aki előtt ő világossá tette, hogy a kormányról alkotott véleménye a jelöléstől függetlenül nem változott.

MÁS ORSZÁGOKNAK IS BÁTORÍTÁST ADHAT A MAGYAR PÉLDA


Kövér László a Heti Válasznak adott interjújában arról is beszélt, hogy egyes politikusok rendszeresen a demokrácia korlátozásával vádolták Magyarországot, és ugyanezen emberek most fanyalognak, amikor a létező legdemokratikusabb eszköz, a népszavazás útján nyilvánítanak véleményt az emberek az európai és hazai jövő szempontjából kulcsfontosságú kérdésben. Arra a felvetésre, hogy Magyarország az unióból kihátrálást készíti elő, azt felelte: „minden fenntartásunk ellenére ma is le kell szögeznünk: hazánk elemi érdeke a tagság”. 

Ezt egyebek mellett nemzetpolitikai érvekkel, továbbá a külföldi tanulás és munkavállalás lehetőségével indokolta. Kövér László egyúttal azt is kijelentette: nagyon nem szeretné, ha idővel a nemzeti érzelmeket lefojtó birodalommá alakulna át az EU. „Pedig vannak ilyen törekvések, ráadásul a baloldal ehhez az ideológiát is legyártotta” – jegyezte meg, hozzátéve: ők azt az erőltetett ellentétpárt próbálják felállítani, hogy vannak az érdekmentes humanisták és a „korlátolt nacionalisták”. A házelnök beszámolt arról is, hogy előkészítés alatt van a közös visegrádi parlamenti közgyűlés alapszabálya. 

A testület egyebek mellett a közös uniós érdekérvényesítésben, infrastrukturális-gazdasági beruházásokban, oktatási-kulturális kooperációban lesz kompetens, és a házelnök reményei szerint az együttműködés napi gyakorlata olyan bizalmi alapot hoz létre, amelyen a nemzeti-kisebbségi kérdéseket is közös nevezőre lehet hozni.

Forrás: MTI/magyaridok.hu