Afrika belső feszültségei és a polgárháborúk miatt a földrészen olyan migrációs hullám alakult ki, amely ha Európa irányába indul, akkor az öreg kontinens napjai meg vannak számlálva.
Amikor a frissen függetlenedett ország káoszba borít egy régiót
Évtizedek óta kaotikus állapotok uralkodnak Afrikában, ám az utóbbi időben olyannyira megromlottak az életkörülmények, valamint egyes országokban a politikai stabilitás is megingott, hogy milliók kényszerültek elhagyni otthonukat. Annak ellenére, hogy az illegális bevándorlók tömegesen érkeznek Líbia partjaitól Európába, kijelenthető, hogy ők csak kis morzsái az összes fekete-afrikai migránsnak.

A világ legújabb, más államok által is elismert országa, a júliusban ötödik születésnapját ünneplő Dél-Szudán a politikai káosz szélén van. Az ország rendkívül gazdag, emiatt a szakértők már a függetlenedés előtt is fényes jövőt jósoltak neki. 2011 januárjában egy hétig adhatták le szavazataikat a lakosok, a végeredmény alapján nagy többséggel a függetlenségpártiak nyertek. Ám a demokrácia útjára nem lépett túl simán az állam, mivel az ország első elnöke – a sokak szerint csalással nyerő –Salva Kiir Mayardit hatalma megszilárdítása mellett csak azzal volt elfoglalva, hogy minél korruptabb kormányzatot hozzon létre, aminek köszönhetően az addig is sanyargó lakosság még rosszabb helyzetbe került.

Az országban legutóbb a hétvégén voltak véres összecsapások a kormány emberei és az ellenzék között. Az ENSZ jelenleg 13 ezer katonát állomásoztat a polgárháború szélére sodródott országban, ám ezt a rendszeres, sok áldozatot maga után hagyó fegyveres összecsapások miatt további négyezer fővel toldotta meg.

Az emberek a nyomor, a kilátástalanság és közbiztonság teljes hiánya miatt menekülni kényszerültek. Déli irányba, az afrikai viszonylatban biztonságosnak számító Uganda felé indultak, ám a migránsáradat a már felállított táborok kapacitását is meghaladják. Hetek alatt csaknem százezres tömeg lepte el a határ közelében lévő kisvárost, Elegut. A békés vidéki város életét teljesen felborította, hogy a szomszédságban felhúzott sátortáborba több ezer ember érkezett. Minden jel szerint hosszú időre terveznek a migránsok, hisz a családok együtt indultak útnak a rozoga járműveken, amelyekre igyekeztek minél több személyes ingóságot felpakolni.

A kampalai kormány ősszel fejezte be dél-szudáni hadműveleteit, hisz belátták, megoldhatatlan konfliktusok uralkodnak a szomszédos országban. A hadműveletek befejezésekor a konfliktusokra hivatkoztak, de ne legyenek illúzióink, nagy valószínűséggel financiális okai voltak a kihátrálásnak. Az ugandaiak már be is jelentették az ENSZ-nek és az Afrikai Uniónak, hogy nem áll módjukban ellátni az országukba érkező migránsokat, így a menekülttáborokban záros határidőn belül humanitárius katasztrófa fordulhat elő, ha nem nyújtanak segítő kezet.

Van olyan ország, ahol még ennél is nagyobb a probléma


Afrika egyik legnépesebb állama a közel kétszázmilliós lakossággal rendelkező Nigéria, ahol olyan kaotikus az állapot, hogy egy hollywoodi filmrendező sem tud olyat kitalálni. Eleve szörnyen megosztott az ország, amíg az ország déli részén többségben a keresztények és a helyi vallások dominálnak, addig az északi felében a muzulmánok vannak többségben. A vallásháború ma már odáig burjánzott, hogy a Boko Haram nevű szélsőséges-iszlamista szervezet milicistái létrehoztak egy mini Iszlám Államot az ország északkeleti részén, és hűségesküt fogadtak az ISIS-nek.

A terrorszervezet elől eddig milliós nagyságrendben menekültek el az emberek, elsősorban az ország déli részébe, ám sokan választották Európát végső desztinációjuknak.

A legtöbb Európába érkező afrikai migráns a kontinens keleti részéből, Eritreából és Szomáliából érkezik. A megkérdezettek döntő többsége arról számolt be, hogy hazájukban nincs munkalehetőség és nem lehet megélni, ezért döntöttek úgy, hogy Európában próbálnak meg munkát szerezni.

Ha a középső országok lakosainak milliói döntenek úgy, hogy megindulnak az öreg kontinens felé, hatalmas káosz várható Európában. A migránsok Líbia partjaitól indulnak javarészt Európába, ugyanis a polgárháború sújtotta ország ellenőrizetlen területeiről lehet legnagyobb eséllyel vízre szállni. Ezért lenne fontos, hogy helyreállítsák a rendet, mert úgy a bevándorlók töredéke tudna csak elindulni.

Forrás: 888.hu