A töltött paprika nemcsak eszméletlenül finom, hanem szuper egészséges is! Rengeteg paradicsom kell hozzá - kevesen tudják, de ez az egyetlen zöldségféle, ami a főzés során nem veszíti el az egészség szempontjából fontos összetevőket. Sokan ott rontják el a töltött paprikát, hogy felcukrozzák a mártást - mondván, hogy legyen egy kis íze. Ez teljesen rossz gyakorlat, az igazi töltött paprikába NEM KELL cukor!
A töltött paprika kivételesen szerencsés összetétele miatt tökéletes diétás fogás lehetne, ha... ha a húsgombóc a bele kerülő rizs miatt nem lenne tele szénhidráttal! Na, de erre az apró bakira is találtak megoldást a legnagyobb magyar diétás közösségben, azaz Norbi táborában.

Rizs helyet szénhidrát csökkentett rizsszemtésztát tesznek a gombócba!

Így már tökéletes arányban kerül fehérje, illetve rostokban és más hasznos éltető anyagokban gazdag zöldség a töltött paprikába, a szénhidrátok zömét pedig kizárjuk! Így igazán finom és szuper egészséges a töltött paprika!

Hozzávalók
8-10 kisebb, tölteni való paprika
1/2 kg darált sertéscomb
1 fej hagyma, finomra vágva
1 tojás
1 tk. fűszerpaprika
2 ek. rizsszem tészta
0,5 dl étolaj, lehetőleg olíva
50 dkg sűrített paradicsom vagy 1-1,5 l passzírozott paradicsom
édesítő (Lowely Sweet) ízlés szerint
só, bors, ízlés szerint

Így készítsd:

1. A húsgombóchoz gyúrd egybe a darált húst, a hagymát, a tojást, a rizsszem tésztát, a sót és a fűszereket. Használj kicsit több borsot, mint szoktál, nagyon jól illik a töltött paprikához!
2. A paprikák szárát és torzsáját távolítsd el.
3. A megtisztított paprikákat töltsd meg a bekevert húspéppel.
4. Nagyobb lábosban tegyél fel forrni vizet, kb 5 cm magason álljon a víz. Ha felforrt, óvatosan helyezd bele a megtöltött paprikákat, majd mehet a lábosba a paradicsompüré is. Sózd meg a főzővizet is - ekkor még híg lé. Aki szereti, élénk ízű zöldfűszereket is tehet a leendő szószba. Jól illik töltött paprika világhoz például a zeller vagy a lestyán, de a kakukkfű is! Pár csepp édesítőt is adhatsz hozzá, ez elveszi a paradicsom savanyú ízét.
6. Alacsony fokozaton, fedő alatt főzd a töltött paprikát. Jó egy óra múlva ellenőrizd, hogy megpuhultak-e a gombócok. Ha nem, még fél órát főzd tovább. A végére szépen besűrűsödik a szósz, hiszen a rizsszem tészta magába szívja a főzővíz egy részét.