Több száz afrikai migráns foglalta el az északkelet-olaszországi Ventimiglia városának tengerparti szikláit, valamint a Franciaországba tartó vasúti síneket a határon történő átengedésüket követelve.
A mintegy háromszáz afrikai férfi a vöröskereszt ventimigliai táborából vonult ki a város tengerpartján sorakozó hullámtörő sziklákra. Ezt követően elfoglalták a tengerparti fenyőerdőt és a Franciaországba vezető vasúti síneket is. Megpróbáltak felkapaszkodni a határon átkelő vonatokra, egy migráns az egyik vonat mellett futva súlyosan megsérült, kórházba szállították. A táborok ellen tüntető és a Franciaországba történő átkelést követelő migránsokat rohamrendőrök igyekeztek terelni.

Enrico Ioculano, Ventimiglia polgármestere a migránsok és a rendőrök között közvetített incidensek elkerülésére. A migránsoknak vizet és élelmet a No Borders’ nem kormányzati szervezet aktivistái vittek. A határ francia oldalán megerősítették a határőrizetet. Ventimiglia  polgármestere a La Repubblica című olasz napilapnak úgy nyilatkozott, hogy a város a No Borders’ “túsza”, mivel a szervezet bújtatja fel a migránsokat a már mindennapossá vált tiltakozásokra, amelyek a közrendet veszélyeztetik.

Észak-afrikai migránsok csoportja tüntetett Ventimiglia parti szikláin tavaly júniusban, majd októberben is. Később a helyi önkormányzat, a város plébániái és a vöröskereszt által felállított táborokba kerültek. Migránsok csoportjai telepedtek le a városon keresztül haladó Roja-folyó kiszáradt medrében is, ahonnan szintén rendőri fellépéssel távolították el őket. Június végén konténertábor építése kezdődött Ventimigliában mintegy ötszáz migráns elszállásolására. Az olasz-francia határon levő négy átkelőn több mint egy éve nem engedik át a migránsokat Olaszországból Franciaországba. Ha valakinek mégis sikerül átjutnia – gyalog, gépkocsival vagy vonaton -, a franciák visszafordítják. A migránsok többsége a dél-olaszországi partokra érkezett afrikai, nincs sem érvényes, személyazonosításra alkalmas iratuk, sem tartózkodási engedélyük.