Azt egyelőre senki sem tudja, hogy a három lány eltűnése véletlen-e, vagy sem.
“A 17 éves Böcskei Erzsébet már a befogadóotthonból is megszökött, mielőtt ide került volna hozzánk. A rendőrök hozták ide. De néhány nap múlva újra továbbállt. Azóta sem találja senki” – magyarázta a Ripost-nak a Győr-Moson-Sopron Megyei Gyermekvédelmi Központ igazgatóhelyettese, Szendrődi Andor.

A fiatal lány május 25-én szökött meg először a késmárki lakásotthonból. Akkor a rendőrség találta meg és vitte a soproni gyermekvédelmi intézetbe. A lány kisgyermekkora óta Késmárkon élt. Ott voltak a barátai is. Ezért meg is mondta a soproni intézet vezetőinek, hogy előbb vagy utóbb meg fog szökni. Így is lett. Nem tudni, hol van július 16-a óta.
De nemcsak Erzsébet, hanem még két másik lány is eltűnt az elmúlt napokban soproni intézetekből.

Ezek a lányok nem nagyon melegedtek meg nálunk. Az az igazság, hogy sem mi, sem pedig a gyámok nem ismerik a gyerekeket – magyarázza a gyermekvédelmi központ igazgatóhelyettese. Szendrődi Andor szerint, mivel szinte azonnal megszöktek, nem telt el elég idő ahhoz, hogy megismerjék őket, és feltérképezzék a kapcsolatrendszerüket. A rendőröknek ezért nem is tudtak pontos tippet adni, hova mehettek.

Először a 16 éves Skultéti Diána szökött meg a Sopron melletti lakásotthonból. Beszállt egy autóba, és azóta nem találják.

Aztán a 14 éves Kalányos Natália tűnt el július 6-án.

Majd 10 nappal később Böcskei Erzsébet szökött meg az intézetből.

“Ez nálunk nem tipikus. Egyáltalán nem. Az pedig, hogy egyszerre hárman is megszöknek, az meg főleg. Ez csak véletlen egybeesés lehet” – mondta az intézményvezető.

Szó szerint eladósorba kerülnek a lányok…

Tóth Ákos, az Age of Hope Gyermekvédelmi Alapítvány vezetője többször kutatott már fel szökött gyerekeket. Azt mondta a Ripost-nak: a három lány talán a győri befogadóközpontból ismerhette egymást, ahol akár a szökést is megbeszélhették.
“Általában, ha a rendőrség az első 24 órában nem találja meg őket, akkor akár hetekig vagy hónapokig is eltarthat a keresés” – mondta. Az alapítvány vezetőjének tapasztalata szerint Borsod megyében sokkal jellemzőbb a tinédzser lányok prostitúcióra kényszerítése, mint az ország nyugati részében.

“Borsodban szó szerint eladósorba kerülnek a lányok. Mondok egy példát. Van egy 4 ezer forintos gyógyszer, ami kell a csecsemőnek és az anyuka pénzt csak az uzsorástól tud szerezni. Ezt 1-2 hónapig nem tudja kifizetni, és a végén ebből 20-30 ezer forintos tartozás lesz. Ekkora tartozásért pedig az uzsorás elviszi a család fiatal lányát, akit később eladnak” – állítja a gyermekvédelmi alapítvány vezetője.

Aki látta lányokat, vagy tudja, hol vannak, hívja 107-es vagy a 112-estelefonszámokat.