A magyar egészségügyi ellátórendszer ura a migráció okozta helyzetnek, kockázatot jelent azonban, hogy az érkezők nem együttműködőek, nem várják meg a szűrővizsgálatok eredményét.
Ónodi-Szűcs Zoltán az egészségügyért felelős államtitkár a röszkei tranzitzónánál tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a jelenlegi szabályok alapján a magyar hatóságok elmentek a falig:

Magyarországot az a vád szokta érni, hogy nem nyújt kellő védelmet a migránsok számára, nagyon nehéz azonban ezt megtenni, ha az érintettek nem hajlandóak igénybe venni a segítséget.”
Az orvosi alapellátás a tranzitzónákban biztosított, egy-egy orvosi rendelő működik gyermekeknek és felnőtteknek, ezek személyzetét a honvédség biztosítja. A gyermekorvosok a kerítés vajdasági oldalára, de még magyar területre is kimennek, és aki igényli, azt ellátják.

Az államtitkár kitért arra, hogy tavaly áprilistól több mint 350 millió forintba került az érkező migránsok egészségügyi ellátása, az orvosi kezelés, a gyógyszerek, vakcinák, szűrővizsgálatok, a mentős szállítás költsége.

Tavaly év végétől augusztus elejéig több mint 4100 ilyen szűrővizsgálatot rendeltek el, ezek közül azonban csak 350-400 történt meg, a többiek korábban továbbutaztak Magyarország területéről.

A járványügyi kockázatot mutatja azonban, hogy ezek során is találtak HIV-, szifilisz-, valamint hepatitisz A és C fertőzöttet. Az elhanyagolt higiénés állapotok miatt nagyon sokan rühesen, tetvesen érkeznek – tudatta a szakember.