Egy csapat régész földradar segítségével föld alatti kamrát talált, mely végre választ adhat a bolíviai Puma Punku rejtélyére.
Ősi idegenek vagy ősi emberek építették Puma Punkut? Mi volt pontosan az épület célja? Hogyan nézett ki az épület, és végül hogyan semmisült meg? Honnan származik a tudás és az építészeti hozzáértés a hatalmas kőtömbök kifaragásához és beépítéséhez? Többek között ezekre a kérdésekre sem tudtak válaszolni a tudósok a helyszínnel kapcsolatban, ezért egy óriási rejtélyt hagyott ránk. De egy új felfedezés mindezt megváltoztathatja.

Földradar segítségével egy csapat régész egy nagy földalatti anomáliát fedezett fel, ami mindössze 20 méterre található Puma Punku alapjaitól. A csapat úgy véli, hogy az anomália egy mesterséges kamra és nem természetes, az egyetlen, amit eddig a radarvizsgálat kimutatott. Domingo Mendoza vezető régész kijelentette, hogy az egész csapat meg van győződve róla, hogy a kamra leginkább egy sír lehet, de erre még nincs közvetlen bizonyíték.


Dr. Mendoza vezető archeológus a felfedezés következő részleteit árulta el a helyi újságnak:

1. Az anomália körülbelül 1,2 méterre van a föld alatt, ami lemegy egészen 3-3,3 méter mélységig (így a kamra mélysége 1,8-2,1 méter)

2. A kamra nagyjából 3,6 méter hosszú és 1,5 méter széles, és úgy tűnik, hogy többnyire üres.

3. Úgy látszik, hogy egy lejárat vezet a kamrába, de valamivel feltöltötték. (A csapat úgy gondolja, hogy sziklákat és laza talajt dobáltak bele, hogy elzárják a hozzáférést)

4. A kamrának nincs föld feletti bejárata, aminek legmagasabb pontja 1,2 méterrel található a földfelszín alatt (a régészek szerint a kamra egy föld alatti óvóhely lehetett, majd szándékosan betemették)

5. Úgy tűnik, hogy valami egészen nagy dolog van a kamra végében, amely a szakemberek szerint egy szarkofág lehet)

 
Nos, mi következik ebből a nagyszerű felfedezésből? A régész csapat egy fúrással foglalkozó vállalatot keres, hogy kis lyukat készítsenek felülről a kamrába, majd egy videókamera segítségével megnéznék, hogy valójában mi van a föl alatt. Ha minden a tervek szerint halad, akkor az elkövetkező időben kiderülhet, hogy a kamra vajon egy sír, óvóhely vagy valami más, amit mesterségesen készítettek. Mindenesetre az ásatások tovább folytatódnak.