Észak-Bácska az utóbbi években folyamatosan az átvonuló migránsáradat terhe alatt nyög. Az igazán tömeges népvándorlás immár második éve zajlik, amely több települést kiemelten érint, mint például Horgost, Magyarkanizsát vagy épp Szabadkát, ahol a településeken belül is vannak olyan helyek, ahol folyamatos a migránsok jelenléte. Ilyen például a buszállomás Szabadkán, ahol az utóbbi két év alatt az illegális határsértőkről egyértelműen kiderült, hogy jelét sem mutatják az európai kultúrába való beilleszkedés szándékának.
A környékbéli lakosok egyre jobban elkeseredettek, minden illetékes hatóságot megkerestek már, de mindenhol csak kifogásokat kaptak, így a migránsok mára teljesen átvették az uralmat a környék felett, ahol jóformán azt tehetnek, amihez csak kedvük van.

A buszállomás parkolójának szomszédságában élő lakoselmondta, hogy milyen áldatlan állapotok uralkodnak Szabadkán.

“Tegnap este is részeg volt egy nagyjából 30 fős csoport, a kerítésünket rugdosták, a falon dörömböltek. Kihívtuk ugyan a rendőrséget, de akkor elrejtőznek a kapualjakban, a fák és bokrok és a szeder rejtekébe, a hatóságok sem tesznek semmit, kijönnek kicsit szétnéznek, aztán amint elhagyják a helyszínt folytatódik a ricsaj és a tombolás. A rendőrséget számos másik alkalommal kerestük, általában azt a választ kapjuk, hogy nem tudnak mit tenni, az ő kezük is megvan kötve és legyünk türelemmel… vagyis türelemmel nézzük végig, ahogy szétverik a környékünket.”

Mint azt megtudtuk a helyszínen parkoló gépjárműveket rendszeresen rátolták a kerítésre. De folyamatosan horpadnak be a gépháztetők, mert tömegesen ráülnek, rápakolják a holmijukat az itt leparkolt autókra, számos visszapillantó tükröt tettek már tönkre, törtek el, mert ők állítgatják azokat a fésülködéshez, hiszen lehetnek akármilyen mosdatlanok és koszosak, büdösek a fésülködésre mindig nagy gondot fordítanak. De folyamatosan próbálják nyitogatni is azokat az autókat, amelyekben azt látják, hogy van valami érték.

A lakosok azt is elmondták, hogy több épületet is önkényesen elfoglaltak a környéken, egy üresen álló üzlethelyiség kirakatát betörve jutottak be, kicsit odébb egy üresen álló házat foglaltak el maguknak és egy hétbe tellett, mire kitudták őket onnan penderíteni a rendőrség segítségével.

“Teljesen úgy viselkednek, mintha övék lenne itt már minden, folyamatosan beugrálnak az udvarunkba gyümölcsöt lopni, volt, hogy a kerékpárt a migráns kezéből kellett kiszedni, de rendszeresen találunk emberi ürüléket is az udvarunkban. A rendőrséget erről is értesítettük, akik azt javasolták, hogy tartsuk benn őket, amíg ki nem érkeznek, de hogyan tudnánk mi bármiféle erőszak nélkül itt tartani őket, amíg meg nem érkeznek a hatóságok? Olyan is volt, hogy az udvarunkban lopáson ért migránsok a kerítésen átugorva még penészes kenyérrel meg is dobáltak bennünket, amiért rájuk szóltunk. Folyamatosak az inzultusok is, bár nem értjük mit mondanak, de a gesztikulációból és a testbeszédből, mutogatásból lehet sejteni, hogy nem valami kedves szavakkal illetnek bennünket. Nemrégiben nem bírtuk tovább és összegyűjtöttük az udvarunkba bedobált szemét egy részét, 35 zsákig számoltam, onnan értelmetlen volt, de sajnos a takarításnak sincs sok haszna, hiszen az összepiszkolt ruháikat azonnal dobják át, hiszen úgyis kapnak újakat a segélyszervezetektől” – mesélte a szomorú tapasztalatait a migránsok viselkedéseiről egy szabadkai lakos.

Agresszív migránsok, gúnyos migránssegítők

A segélyszervezetek a rongálásokat és garázdálkodásokat rezzenéstelen arccal nézik végig, és szó nélkül tűrik, hogy a pátyolgatottjaik garázdaságot kövessenek el. A helyben élők közül többen is számon kérték őket, hogy miért nem fékezik meg őket, de erre csak annyit válaszoltak, hogy ez már nem az ő hatáskörük.

Arra is megkérték már a segélyszervezeteket, hogy legalább akkor szóljanak rá a migránsokra, amikor látják, hogy a tőlük kapott segélycsomag nekik nem tetsző darabjait szinte azonnal átdobálják a szomszédos házak udvaraiba,“Erre azt a gúnyos választ kaptuk, hogy ez sem az ő dolguk már, sőt a mi feladatunk, hogy a saját portáinkon rendet tartsunk.” – panaszolták lapunknak.

A buszállomás takarítói is azt mondják, hogy nem győzik a migránsok után a szemetet összegyűjteni, másrészt sokszor nem is merik, hiszen többször dobálták meg már őket kövekkel, amiért a széthagyott szemetüket próbálták összegyűjteni.

A segélyszervezeteket többször kérték arra is a környező utcában lakók, hogy ne a buszállomáson, hanem a szabadkai menekültszálláson osszák ki a segélyeiket, hiszen az a terület erre van kijelölve, ott rendezettebb körülmények között tudnák lebonyolítani a tevékenységüket. Ám ezt a felvetést is gőgösen elutasították, mondván ők akkor is itt osztják ki a segélyeket.

A lapunknak beszélő szabadkai lakos arról is beszámolt, hogy mindemellett angol nyelvű szövegeket is kiosztanak a migránsoknak, amelyekben leírják, mit kell mondani  a hatóságoknak, hogy ha elfogják őket a határon, térképeket kapnak a zöldhatár “sebezhetőbb pontjairól”, vagyis kvázi bűnsegédletet követnek el azzal, hogy az illegális határsértés legszakszerűbb módjára és a hatóságok megtévesztésére készítik fel a menekülteket.

“Mindent megpróbáltunk már, folyamatosan értesítjük a hatóságokat, a kommunális rendőrségnek is szóltunk már, akik kijöttek ugyan, de szintén csak kitárt kézzel annyit mondtak, hogy nem tudnak mit tenni, a szabadkai városházát is megkerestük a panaszunkkal, de azok is azt mondták, hogy ők csak akkor tehetnek a helyzet ellen, ha Belgrád ezt megengedte nekik, addig viszont nem léphetnek, amíg “föntről” le nem szólnak nekik.” – nyilatkozta az egyik érintett lakos a DélHírnek.

A fentiek alapján pedig megállapítható, hogy Szabadkán is a helyben élő lakosság az, aki leginkább megszenvedi a migránsáradat délvidéki vonulását, és amíg a nagypolitika a polgárok feje felett akar dönteni sorsokról, addig nem látják az egymás mellett élés teljes csődjét, amely Szabadkán nap mint nap bebizonyosodik.

VIA