A Németországba érkező „menekültek” között nagy számban vannak az iszlám jog szerint kötött házasságban élő kislányok, a Bambergi Tartományi Felsőbíróság viszont úgy döntött, hogy nem avatkozik be a shari’a ügyekbe. A bíróság döntése hatalmas felháborodást váltott ki Németországban – olvasható a Blic napilap honlapján.
Vitát váltott ki a Bambergi Tartományi Felsőbíróság döntésse Németországban, amely szerint érvényesnek ismeri el a 14 éves kislány és a 21 éves férfi Szíriában kötött házasságkötését, akik történetesen rokonok is.

Az ügy elején a Német Ifjúsági Iroda nem akarta elismerni a kiskorú lány házasságát és a kislányt gondozásba vette.

A házasfelek ezután panaszt tettek a családügyi bíróság előtt, amely kimondta, hogy a „kislány nem volt képes arra, hogy megértse a házasság nehézségeit és következményeit.”

Az ügy a Felsőbb Tartományi Bíróság elé került, amely azonban érvényesnek ismerte el a házasságot a Polgári Törvénykönyv 1633. paragráfusára hivatkozva, amely szerint „a házasságban élő kiskorú maga dönti el, hogy kivel és hol akar fenntartani kapcsolatot.”

A német polgári jog nem engedélyezi a kiskorúak házassságkötését, és csupán kivételes esetekben engedélyezi a 16 évnél fiatalabbaknak. Ezzel szemben az iszlám shari’a jog szerint a kislányok már a betöltött kilencedik életévükkel alkalmasak házasságkötésre.

Nem lehet tudni pontosan, hogy mennyi házasságban élő „menekült” kislány tartózkodik jelenleg Németországban.

Az idei év áprilisában 161 ilyen esetet regisztráltak Bajorországban, Baden –Württembergben 117-et, Észak-Rajna-Vesztfáliában 188-at.

Forrás: delhir.hu