Idén nyolcadik alkalommal ad otthont a zeneművészeti kar a gitárosoknak.
Fotó: Molnár Péter
Az egyetem zeneművészeti karának Liszt terméhez közeledve előbb az énekesek hangja fogadta az érkezőt, majd a húrok pengése. A Klasszikus Gitárosok Debreceni Fesztiváljának ez az idei meglepetése – tudom meg Adrovicz Istvántól, az esemény főszervezőjétől. A kar gitártanszakának tanára személyes kapcsolata révén hívta meg a ciprusi Female Vocal Ensemble kórust, amely pénteken a gitártalálkozó résztvevőiből alakult zenekarral együtt adott hangversenyt a Liszt teremben, ennek a próbájára zajlott éppen.

Fontos az inspiráció


Az augusztus 8-tól 17-ig tartó eseményre az ország minden részéből érkeztek gitárosok, s Adrovicz István a tábor legnagyobb erényének a családias légkört tartja. Másképpen nehéz is lenne összehangolni a 10-15 évnyi korkülönbségű és tudásban is rendkívül eltérő társaságot. A közös nyelv, a zene, azon belül a gitár szeretete ugyan sokat segít ebben, de a hiányzó részt a táborvezető koncepciójának megfelelő légkör tölti ki. Adrovicz István vallja, olykor inkább kisebb tudású, de a többiekhez is alkalmazkodni tudó résztvevőkre van szükség ahhoz, hogy boldogságosan tudjanak együtt muzsikálni. Márpedig a cél ez, minél többet ismerkedjenek egymással a diákok, kapjanak inspirációt a másiktól, illetve az oktatóktól a zenei pályára álláshoz. Az idén 23 éves múltra visszatekintő rendezvénynek Hajdúböszörmény után nyolcadik alkalommal helyszíne a zeneművészeti kar.

A ciprusi kórus meghívása mellett még egy újdonsággal szolgált a hallgatóknak Adrovicz István, az esti programok között elsőként Faragó Eszter és Solymári Tímea zenés irodalmi összeállítását tekinthették meg a résztvevők csütörtökön. A kurzus vezetője szerint fontos az ilyen kitekintés, amikor a kortárs versek megzenésítésével is megismerkedhetnek a tábor résztvevői. Vasárnap Csorba Gergő, hétfőn Márton László gitárművészek adnak hangversenyt nekik, szerdán pedig a Svetits kápolnájában kerül sor a zárókoncertre. Itt adják elő azt a kimondottan erre az alkalomra született versenyművet, amelyet két éve Ballasa Sándor, tavaly Vajda János írt a gitárosoknak, idén pedig egy fiatal zeneszerző.

A tábor szűkös költségvetése miatt nem tud külföldi előadókat hívni Adrovicz István, de a már említett személyes kapcsolata révén (egy évig ösztöndíjas volt Athénban, majd évekig vezető tanára volt a Ciprusi Nemzeti Konzervatóriumnak) fogadhatta Antonisz Koizasz professzort, illetve az általa tavaly alapított kórust. A Ciprusi Egyetem zeneművészeti karának oktatója elmondta, számukra az ilyen találkozások rendkívül hasznosak, hiszen a kórustagoknak alkalma adódik a magyar zenei kultúrával megismerkedni, melyet igen magasra értékelnek. Cipruson nagyon fontosak a nemzetközi kapcsolatok, s ezek ápolását az oktatási minisztérium is támogatja anyagilag.

Ugyancsak a határon túlról érkezett a 19 éves Pátyánik Kamilla, akinek ez a 9 nap egyfajta előkészítő is, hiszen idén vették fel a zeneművészeti kar gitárszakára. Az Ungvár melletti Ratról érkezett – Adrovicz István szerint nagyon tehetséges – lány bár zeneiskolába, majd művészeti középiskolába járt, otthon már nem tudott fejlődni, ezért jött Debrecenbe, ahová többen is járnak Kárpátaljáról.