A migránsok 80 százaléka úgy érkezik Németországba, hogy nincs semmiféle hivatalos okmánya; a legtöbben pedig azért hazudnak a hatóságoknak, hogy több jólétet tudjanak kicsikarni az országtól!
Abdullah Khan újságíró, egy muszlim származású, de Németországban élő férfi négy hónapig dolgozott inkognitóban egy bevándorlási adatfelvételi központban. Ez alatt az időszak alatt azt tapasztalta, hogy a migránsok többsége hamis dokumentumokat használ, valamint azért nem mondanak igazat, hogy az adófizető német állampolgárok előnyeiből is profitálhassanak.

Khan, miután befejezte munkáját a bevándorlási hivatalnál, azt a következtetést vonta le, hogy túl sok migráns érkezik az országba, ráadásul gazdasági indokkal.

A Bild publicistája a menekültek által használt trükkről is említést tett:

Több migráns egyedül érkezik, kiskorúnak adja ki magát, mivel az a szóbeszéd járja köztük, hogy így több hasznuk legyen […]; ezért hazudnak a korukról, többen hamis útlevelet és azonosító okmányt használnak.”

A szövetségi rendőrség jelentésében is az szerepel, hogy 10 menekült közül csupán kettő rendelkezik valamilyen elfogadható okmánnyal.

Khan szerint a legtöbb bevándorló azt hazudja, hogy elvesztette okmányait a hosszú út alatt, és szíriai állampolgárságúnak állítja be magát, hogy megkapja a menekültstátuszt. Sőt, az is sokszor előfordult, hogy afgánok, pakisztániak az öltözetükkel manipulálják a német hatóságokat, így arra már nem kerül sor, hogy az adott migránsnak mi is az anyanyelve.

Az újságíró a 4 hónapnyi munka után azt is észrevette, hogy a legtöbb alkalommal interjú nélkül (ti. hogy kiderítsék az állampolgárságát a menekültnek) fogadják el a bevándorlók kérelmét.

Csak 2015-ben Németországban a szíriai menekültek 96 százaléka kapott a német kormánytól menekültstátuszt.
Ráadásul Khan szerint ez az év elejétől felgyorsult, hiszen a migránsoknak elég azt mondania, hogy szíriai állampolgárságú, és rögtön megkapja a menekültstátuszt. De, ha ez sem elég, akkor a bevándorlók ujjlenyomataikat savval vagy ragasztóval rongálják meg.

Mindez pedig ahhoz is segíti a menekültstátusz-kérőt, hogy ne derüljön ki róla, hogy korábban már volt dolga a hatóságokkal.