Megyénk részesedése a bruttó hozzáadott értékből 11,4 százalék volt 2014-ben.
Az országoshoz hasonlóan Hajdú-Bihar megyében is kiemelkedőek voltak a nyári betakarítású szántóföldi növények hozamai, gyakorlatilag befejeződött az aratás – mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az V. Hajdúsági Expón, Hajdúböszörményben.
Rendkívül kedvezőek a hozamok, meghaladják az előző év és az előző öt év értékét. A bőségesnek ígérkező globális terméskilátások miatt a hazai kalászos gabona- és repceárak jelenleg alacsonyak. A július közepén érkező eső miatt a búza fele takarmány minősítésű, ami az áron nem nagyon fog látszani.

Minden idők legnagyobb kárenyhítési alapja, mintegy 24 milliárd forint áll rendelkezésre, ami azért is jó hír, mert augusztus elejéig tízezer kárbejelentés érkezett jégeső, fagykár, belvíz okán – tudtuk meg.

Jelentős forrás


Az államtitkár arról is tájékoztatott, hogy soha nem látott mennyiségű forrás, mintegy 12 ezer milliárd forint érkezik Magyarországra az Európai Unióból 2014–2020 között. Ebből mintegy 3700 milliárd forint, ami célzottan a mezőgazdaságot és a vidékfejlesztést szolgálja majd. A magyar mezőgazdaság éves kibocsátása jelenleg 2600 milliárd forint körül van. 2020-ig a mezőgazdaság és vidékfejlesztés számára rendelkezésre álló forrásból csaknem ekkora összeg, mintegy 2400 milliárd forint jut közvetlenül az agrárium fejlesztésének céljaira. A fennmaradó, mintegy 1300-1350 milliárd forintot a Vidékfejlesztési Program finanszírozására használhatjuk fel.