A gyümölcstermesztésből élő Horgosiak keserűen vették tudomásul, hogy szűkös év lesz az idei mivel a migránsok ellopják a gyümölcsöseikből a termést, de gondolták majd a következő év jobb lesz, véget ér ez az őrült migrációs válság és minden visszaáll a megszokott kerékvágásba. Úgy tűnik nem ez fog történni. A Horgosiak el sem merték képzelni, hogy a migránsok 5-10 évre is elveszik a megélhetésüket azzal, hogy nem csak a gyümölcsöt, de a gyümölcsfákat is ellopják és eltüzelik.
Hatalmas károkat okoznak a migránsok Horgoson, a magyar határ közelében lévő gyümölcsösökben – panaszkodnak a gazdák. Leszedik az őszibarackot, az almát, és megrongálják a fákat. A félérett kukoricát is elviszik megsütni, a krumplit is felszedik. Sőt: samponnal mosakszanak a halastóban. A károsult termelők tehetetlenek.

Az egyik termelő arról beszélt, hogy a migránsok még tavasszal egy egész sor meggyfáját kitörték és eltüzelték: a 72-ből negyvenet. Most az őszibarack érik. Évente 2,5 tonna gyümölcsöt szokott eladni, de most úgy néz ki, hogy még a családnak sem tud hazavinni.

Egy asszony azt is elmondta, retteg egyedül lenni a gyümölcsösben, ahol minden nap megfordulnak a migránsok. Ha meghallja, hogy jönnek, zörögni kezd a vödörrel. Otthagyják a ruháikat, a szemetet. Eddig még nem bántották, de a károkat még nem tudta felbecsülni.

A horgosi helyi közösségbe folyamatosan érkeznek a kárbejelentések. A feljelentéseket továbbítják a csőszszolgálatnak, azok a helyszínen felmérik a károkat, fotókat készítenek, és továbbítják a Menekültügyi Főbiztosságnak a kártérítési igényeket.  A Horgos-környéki gazdák elkeseredettek. Úgy érzik, termésük a migránsok szabad prédája lett. Mint mondják, mindenképpen kérnek kártérítést, de egyáltalán nem bíznak benne, hogy azt valaha meg is kapják.

Forrás: hirado.hu