Több mint kétszáz menekültnek sikerült átjutnia Olaszországból a franciaországi Mentonba. Az nem világos, hogy az afrikai férfiaknak hogyan sikerült megkerülniük a két ország biztonsági erőit.
A rohamrendőrök jelenléte ellenére több mint kétszáz migránsnak sikerült átjutnia Olaszországból Franciaországba az északkelet-olaszországi Ventimiglia tengerparti határvárosából a 11 kilométerre lévő, franciaországi Menton településre – jelentette péntek este Giorgio Marenco helyi rendőrparancsnok és a Nice Matin című helyi lap.

nap folyamán mintegy háromszáz afrikai férfia vöröskereszt ventimigliai táborából vonult ki a város tengerpartján sorakozó hullámtörő sziklákra.Ezt követően elfoglalták a tengerparti fenyőerdőt és a Franciaországba vezető vasúti síneket is.

Megpróbáltak felkapaszkodni a határon átkelő vonatokra, egy migráns az egyik vonat mellett futva súlyosan megsérült, kórházba szállították.

Marenco tájékoztatása szerint a migránsok péntek délután kerültek a rohamrendőrök mögé, és jutottak el a francia Riviérán Menton kikötőjébe, majd onnan néhányan folytatták útjukat a város központja felé. Hozzátette, továbbra is a településen tartózkodnak a francia rendőrség felügyelete alatt.

Ez teljesen váratlanul érte a határon állomásozó francia és olasz erőket– tette hozzá.

A Nice Matin internetes oldalán található videofelvétel tanúsága szerint emberek sokasága vonult békésen Ventimiglia tengerparti szikláin, néhányan belegyalogoltak a tengerbe.

A csoportot rohamrendőrök kísérték. Egyelőre nem világos, a migránsoknak hogyan sikerült megkerülniük a két ország biztonsági erőit.

Forrás: origo.hu