Mióta a balkáni útvonalat lezárták a migránsok új lehetőséget keresnek, hogy Németországba jussanak.
A svájci Alpok sem akadály előttük még azt is megmásszák, hogy Merkel vendégei lehessenek.

Előtte pedig a Földközi-tengeren át Olaszországba jutva érnek el Svájcba, ahol a határon egyre több migráns akar bejutni.

Minderről egy neves svájci napilap a Neue Zürcher Zeitung írt a migránshelyzettel kapcsolatban. A cikk szerint eddig még nem sokan akartak déli irányból eljutni Németországba, de a számuk egyre jobban emelkedik.

A német rendőrség ebben az évben eddig 3385 határsértőt fogott el a svájci-német határon, ez pedig 40 százalékkal több, mint 2015-ben volt.

A bevándorlók miatt a német hatóságok 90 határőrrel és 40 rendőrrel szigorították meg a határ védelmét.

A berlini belügyminisztérium pedig azt közölte, hogy nőtt a Svájc felől érkező menekültek száma, de továbbra is “a kétjegyűek alsó, legfeljebb középső tartományába esik” a naponta érkező menekültek száma. Az emelkedés oka pedig ,hogy megélénkült a földközi-tengeri migrációs útvonal forgalma.

Miután Németország megerősítette a határvédelmet, a svájci pénzügyminiszter Üli Maurer azt mondta, hogy ez bizonyíték arra, hogy már nem a Willkommenskultur, azaz a szíveslátás politikája érvényesül.

A lap szerint a Németországba tartó migrációt az a svájci módszer is élénkíti, hogy a menekülteket logisztikai okokból Bázelbe vagy Kreuzlingbe viszik, a német határ mellé. Közülük idén már 4833-an mentek tovább ismeretlen helyre, valószínűleg Németországba.

A svájci határőrség nemrég azt közölte, hogy aki az országban akar menedéket kérni, azt beengedik.

Aki viszont nem akar kérelmet beadni vagy feltehetően tovább akar menni Németországba, azokat visszafordítják.

Forrás: hir.ma