Az aktuális migrációs helyzet miatt kibővítik a szerb hatóságok a szabadkai befogadóközpontot. A jelenlegi kapacitás normális körülmények között 120 személy elhelyezésére alkalmas, tegnap viszont mintegy 250 migráns tartózkodott a befogadóközpontban, írja a subotica.com portál.Vladimir Cucić szerb menekültügyi főbiztos szavai szerint a tél közeledtével tovább növekszik a migránsok száma, akik arra várnak, hogy átkeljenek a magyar határon.
Cucić örömének adott hangot, amiért az illetékesek hajlandóak kibővíteni a szabadkai befógadóközpontot. Mint mondta, Szerbiában 19 ilyen központ működik, de jelenleg a szabadkai a legnívotlanabb. Eleinte 70 személyre tervezték, holott volt olyan nap, amikor 700 migráns is megfordult ezen a helyen. A menekültügyi főbiztos úgy véli, ez a központ rendkívül fontos szerepet tölt majd be, amikor az újonnan felállított rendszernek köszönhetően nem lesz több migráns Kelebián és Horgoson.

Nem tudni miféle új rendszerről van szó, eddig ilyenről nem lehetett hallani.

A szabadkai befogadóközpont amolyan tranzitzónát képez, ahonnan a migránsok elhagyják Szerbiát. A máris életbe lépett új rendszer a migránsok képviselőivel és Magyarország illetékeseivel kötött megállapodás szerint működik, aminek köszönhetően csökkent a bevándorlók száma, állítja Cucić.

Forrás: delhir.info