Egy pakisztáni férfi állítása szerint a magyar rendőrök úgy megverték, hogy a fején több öltéssel kellett összevarrni a bőrt.
A Human Right Watch egy hónappal ezelőtt kiadott jelentése szerint a magyar rendőrök és határőrök kutyákat, bilincseket és gázsprayt vetnek be a határon illegálisan átkelő menekültekkel szemben, sőt elmondásuk szerint még meg is verik őket. Ezeket a vádakat a rendőrség tagadta és a benyújtott panaszokat sem találták megalapozottnak – írja a hvg.hu.

A szervezet a határ mentén menekültekkel készít interjúkat, így derülhetett fény egy újabb esetre is, amit a HRW munkatársa, Lydia Gall mesélt el. Egy Szabadkán tartózkodó pakisztáni férfi beszámolója szerint ugyanis megverték őt a rendőrök és több öltéssel kellett összevarrniuk a fején a bőrt a menekülttábor orvosainak. A férfi 11 társával kel át a kerítésen, a dróton áthaladtak és egész éjjel sétáltak, majd reggel aludni tértek.

Arra kelt, hogy zöld és sötétkék egyenruhás férfiak rugdossák a fejét, majd elkísérték őket a határig. Egy lapot adtak a kezükbe, amelyre az volt ráírva, hogy illegálisan keltek át a határon, aztán fényképet és videót is készítettek róluk. A rendőrök megkérték őket, hogy menjenek át a határon, amit meg is tettek, de jöttek utánuk és a szerb oldalon a földre leültették, majd verni kezdték őket.

A pakisztáni férfira kétszer is gumibottal ütöttek, az egyik ütésnél el is vesztette az eszméletét. Lydia, a szervezet munkatársa azt is elmondta, hogy sok ehhez hasonló esetről hallott már és nemsokára az a pillanat is eljön majd, amikor magyarázatot követelnek a hatóságoktól.

Forrás: blikk.hu