Először rendezték meg a Kuvaszosok és Kuvaszok Világtalálkozóját Hortobágyon. 11 országból érkeztek az ősi magyar kutyafajta hétvégi seregszemléjére.
Még a gyerekek közeledését is nyugodtan viselték a kuvaszok a találkozón. Ez a fajta a honfoglaló magyarokkal együtt érkezett a Kárpát-medencébe. A legkiválóbb pásztorkutyák közé tartozik. Több mint 80 állatot hoztak el Hortobágyra az első Kuvaszosok és Kuvaszok Világtalálkozójára.

- Az én kutyámnak a neve Homokpusztai Haramia Gádzsó és egy 24 óra hosszat dolgozik, kinn van a járáspusztán, őrzi a lovakat, tereli a birkákat, tehát arra tartom, amire kell – hallhattuk Apró Istvánt.

Tizenegy országból érkeztek a kuvasztartók találkozójának résztvevők. Egy svéd asszony például már  régóta a magyar fajta rajongója.

- Tizenöt éve tartok kuvaszt. Imádom ezt a fajtát. Azért jöttem most el Magyarországra, mert ez a szülőföldje ennek az állatnak és szükségem van egy kis vérfrissítésre, így most veszek egyet -tette hozzá Silvana Carlen.
A világtalálkozóját elsősorban azért szervezték meg, mert a kuvasz veszélyeztetett fajta. Míg a 80-as években 2-3 ezer kuvaszt törzskönyveztek, addig ez a szám két- háromszázra csökkent.

A világtalálkozóra sok tenyésztő is eljött, volt aki kilenc kutyával érkezett. Szerinte könnyű nevelni ezt a fajtát és tévhit, hogy veszélyes a kuvasz. Minden a gazdán múlik. A találkozón a tapasztalataikat is kicserélhették a kuvasztartók és a tenyésztők , és persze bemutathatták kedvenceiket.

- Ezt nem szabad kihagyni, tehát csodálatos címeket osztanak, világkupa győztes, klubgyőztes címet osztanak. Az ember itt tudja megmérettetni magát, hogy hol tart ebben az egész játékban – mondta Varga Zoltán, a Halasi Pásztorkuvasz Tenyészet  vezetője.

A bemutatón a zsűri nézte egyebek mellett a megjelenést, a fogazatot, a kutyák szőrét és fogazatát is. A rendezvényen bébitől a veteránig 12 kategóriában díjazták az legszebb kuvaszokat.