A Guardian cikke tisztázza, hogy Merkel hívta meg, vagy Orbán küldte Németországra a migránsokat tavaly szeptemberben. A kérdés már augusztusban eldőlt.
Furcsa módon éppen egy liberális médium, a Guardian menti fel Magyarország a vád alól – amit mostanában a hazai liberálisok is szívesen ízlelgetnek -, miszerint Angela Merkel, a német kancellár kényszerhelyzetbe került és ezért hívta meg a migránsokat Németországba. Nem volt más választása, mivel Magyarország és annak miniszterelnöke, Orbán Viktor, a Keleti pályaudvarnál kialakult zavargások nyomán ráküldte a migránsokat a németekre. Ők pedig szeptember 4-én el is indultak, gyalog az M1-esen.

Itt látható az a tweet, amelyben a német Szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) 2015. augusztus 25-én kicsicseregte, hogy a szír állampolgárokkal szemben nem alkalmazzák a dublini egyezményt, azaz nem küldik őket vissza abba az országba, ahol beléptek az EU-ba és ahol regisztrálták őket. A 182 megosztásból és a 177 kedvelésből nem tűnik valami viharosnak ez az információ, pedig a németek közül egyre többen hajlanak arra az álláspontra, hogy Európa történelmét ez a mondatocska változtatta meg végérvényesen.

Augusztus 25-ig mintegy 300 000 migráns érkezett Európába, 50 százalékkal több, mint 2014-ben. Ez már önmagában is magas szám, de az igazi áradat ezután indult meg a Közel-Keletről – írja a Guardian.

Ráadásul négy nappal a tweetet megelőzően Angelika Wenzl, a BAMF egyik vezetője kiküldött egy belső dokumentumot a 36 területi irodába, amely hasonló tájékoztatással látta el a hivatalok dolgozóit. Ez a levél azonban kiszivárgott a médiához, és a jogvédőkhöz is. Elsőként éppen a liberális Der Spiegel közölt oknyomozó riportot a témában.

Augusztus közepéig Magyarországon 150 000 migránst regisztráltak. 25-e után azonban a szerb oldalon a migránsok eldobálták minden papírjukat, mindenki szír lett, és megtagadták a regisztrációt – amint ezzel kapcsolatban Györkös István Magyarország berlini nagykövete tájékoztatta a német külügyet. Pár héttel később Manfred Schmidt a BAMF első embere személyes okokra hivatkozva távozott posztjáról, de a hibát már nem lehetett jóvátenni.

Egy évvel később már pontosan tudjuk, hogy Németországba bő 1 millió migráns érkezett tavaly, ennek döntő hányada az év utolsó harmadában. Sokan nem tudtak ellenállni a német bevándorlási hivatal hívó szavának a Keleti pályaudvarnál sem, ahol a „civil segítők” is zendülésig fokozták a hangulatot. Magyarországon végül több mint 400 000 migráns haladt át, az áradatot csupán a magyar kormány határozott intézkedései tudták megállítani, bár az Horvátországon át új utat talált.

A tweet egy éves évfordulóján már sokkal érthetőbb Angela Merkel elhíresült mondata: a „Meg tudjuk csinálni!” Az pedig napnál világosabb volt eddig is, hogy Orbán Viktor miért mondta el többször, Magyarország nem csak saját magát, hanem Németországot is védi a déli határon.

Azért jó lenne tudni, hogy ki és milyen körülmények hatására csicsergett 2015. augusztus 25-én.