Már a balkáni útvonalon osztogatja migránssegítő tájékoztató füzeteit a Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítvány egyik csoportja, a Welcome to Europe (W2eu). A térképpel ellátott útmutatón arra ösztönzik a migránsokat, hogy vallják magukat kiskorúnak, mert akkor szabadon mozoghatnak az unió területén, és kitoloncolni sem lehet őket. A kiadványon több civil szervezet elérhetősége is megtalálható, hazánkból a Migszol-csoporthoz lehet fordulni, mely menekültbarát társaság azért nem kívánt lapunknak nyilatkozni, mert nem ismeri kellőképpen munkatársunkat.
Görögország után most Bulgáriában osztogatja a migránsokat eligazító kiadványait a Soroshoz köthető Welcome to Europe (w2eu) nevű szervezet. Az „Ujjlenyomatok Bulgáriában – miként állítsuk meg a visszatoloncolást” című papíron főként arra hívják fel az illegális bevándorlók figyelmét, hogyan lehet kijátszani a hatóságokat. – Hogyan lehet elkerülni az ujjlenyomatvételt, illetve miért érdemes letagadni a korukat, és kiskorúnak vallani magukat. A tájékoztató szerint ugyanis a 18 év alatti migránsok többször is adhatnak be menekültkérelmet, és szabadon mozoghatnak az unió területén, mert nem lehet őket őrizetbe venni vagy kitoloncolni. Sőt, még ha Bulgáriában felnőttként is regisztráltak, Németországban, vagy ahol le szeretnének telepedni nyugodtan vallhatják magukat kiskorúnak, és nyújthatnak be új menedékkérelmet. A szervezet által kiadott felhívásban azt is javasolják a balkáni országba érkezőknek, hogy minden sérelmüket vessék papírra, és forduljanak bátran civil jogvédőkhöz, hogy képviseljék őket és segítsék elkerülni a Dublin III rendeleten alapuló kitoloncolást.

Lapunk már tavaly ősszel megírta, hogy magyar balliberális oldalt is előszeretettel támogató Soros György érdekeltségében álló Nyílt Társadalom Alapítvány (Open Society Foundation) csapata nyomtatta és terjeszti azt a muszlim migránsoknak írt útikalauzt, amelyet a Törökországból Görögországba induló csempészhajókon ingyen osztogattak az érkezőknek. A Welcome to Europe nevű csoport által kiadott füzetben ötletek, térképek, telefonszámok és az Európán keresztülhaladással kapcsolatos tanácsok olvashatók.
Az amerikai milliárdos Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítvány egyik csoportja által készített segédanyagokat, frissen osztogatott tájékoztatókat Ásotthalom mellett, ENSZ-emblémával ellátott táskákban találták pár napja a település mezőőrei. Toroczkai László, a település polgármestere lapunknak elmondta: az angol nyelvű papír mellett két térkép is volt, az egyik azt közli, milyen útvonalon lehet hazánkba jutni, míg a másik egy Európa-térkép volt. Úgy tűnik tehát, hogy a Migránsszolidaritás-csoport (Migszol) előbb ellenőrzi a magyar sajtó munkatársait, mint bármelyik távoli országból érkező migránst.

Míg a W2eu honlapján fellelhető anyag hazánkra vonatkozó fejezetében elsőként a Menedék Alapítvány elérhetősége szerepel, a Balkánon osztogatott papírokon a Migszol nevű szervezet elérhetősége volt feltüntetve. Szerettük volna megtudni, hogy milyen segítséget nyújtanak az illegális bevándorlóknak, amire a Migszol azt válaszolta: ők mindössze általános információt adnak, és más szervezetekhez irányítják a migránsokat. Behrooz Torki, a szervezet munkatársa arra kitérő választ adott, hogy milyen jellegű segítséget kérnek tőlük. Ugyanakkor leszögezte, hogy semmiféle adatot nem gyűjtenek azokról, akik megkeresik őket. Arra a kérdésre, hogy milyen támogatást kapnak a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványtól, a migránsokat segítő szervezet úgy reagált: „Ahhoz, hogy több információt adjunk, többet kell tudnunk önről, hogy miért érdeklődik irántunk és hol fogja felhasználni azokat.”

Toroczkai László azt is tudatta, hogy eltűntek azok az ENSZ-emblémával ellátott hátizsákok, amelyek miatt a polgármester múlt pénteken felszólította az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának Hivatalát (UNHCR), hogy „48 órán belül takarítsák el a pártfogoltjaik által hátrahagyott szemetet”. – Feltehetően a Kiskunsági Nemzeti Park őre takaríttatta el a szemetet a településünkön dolgozó közmunkásokkal, ugyanakkor újabb ENSZ-emblémás takarókat, pokrócokat találtunk az út másik oldalán – mondta Toroczkai László, aki hozzátette: tegnap reggel postázták felszólításukat a szemetelésért járó 150 ezer forintos bírságról a nemzetközi szervezetnek. Ismert, a polgármester az egyik közösségi portálon közölte a hét végén: ha az ENSZ nem takarítja el a hátrahagyott táskákat, a munka árát kiszámlázzák. A 150 ezer forintos bírság ettől függetlenül megy a szemetelésért.
Veszélybe kerülhet az észak-bácskaiak biztonsága

Megjelentek Horgosnál a szélsőséges iszlamisták, akik jótékonysági aktivistáknak és tolmácsnak álcázzák magukat – írta a Délhír.hu egy szerb internetes honlapra, az Informerre hivatkozva. Ezek az emberek az elcsigázott, befolyásolható migránsok között térítenek – ezt állítja Bozo Spasics, a Szerbiai Állambiztonsági Szolgálat volt operatív szakembere. Arról is beszélt, hogy a különböző terrorista sejtek tagjai már Presevónál és Dimitrovgradnál fogadják a bevándorlókat. Közülük többen beépülnek közéjük, együtt utaznak velük egészen a szerb–magyar határig, útközben pedig toboroznak. Darko Trifunovics nemzetközi biztonsági szakértő szerint mindegyik migráns mobiltelefonja tartalmazza a Szerbia területén található dzsámik elérhetőségeit és egyéb adatokat. Trifunovics úgy véli, az Iszlám Állam egyes harcosai kezdettől fogva beolvadnak az útnak induló és Szerbiába érkező bevándorlók közé. Hozzátette, a szélsőséges iszlamisták a muzulmán vallású romákat is egyre gyakrabban környékezik meg. Pénzt adnak nekik, és azt ígérik, az elithez tartoznak majd, ha szakállat növesztenek és naponta ötször imádkoznak Allahhoz. Naponta több tíz roma csatlakozik a dzsihadistákhoz nemcsak Belgrádban, hanem más nagyobb szerbiai városokban is. Jovan Damjanovics, a Roma Világszervezet elnöke megerősítette, hogy a muzulmán vallású romák közül – akik eddig lojálisak voltak Szerbiához – egyre többen állnak át a másik oldalra. Közben megérkezett Pozsonyból Magyarországra az a 25 rendőr, akiket Szlovákia magyar kérésre határvédelmi feladatok ellátására küldtek a magyar–szerb határhoz. Kontrát Károly belügyi államtitkár tegnap az M1 aktuális csatornán arról beszélt, előreláthatólag szep­temberben osztrák rendőrök is segítik Magyarországon a határvédelmet.