„Sikeres muszlimok – a lemaradók angolok” – hangzik a Die Welt és az N24 cikkének címe, amely egy olyan brit városról szól, ahol a lakosság 25 százaléka muszlim. Sikertörténet-e Blackburn városa? „Látogatás egy párhuzamos világban.”
A Manchester és Liverpool közelében fekvő Blackburn város régi textilgyártó központ volt, a német riporter beszámol arról, amint egy helyi muszlim vállalkozó benzinkutakat üzemeltet, társadalmi szerepet vállal és a mecsetet támogatja. Vagyonos, szakmailag sikeres muszlimokról beszél, akik gyerekei a legjobb iskolákba járnak, és akik befolyása nő az országban.

A muszlimok együtt dolgoznak az angolokkal, de szabadidejükben inkább egymás között maradnak – írja az N24-de német weboldal. Sok pénzt fordítanak a helyi vallási intézményekre, amelyeket nem az angol hatóságok, hanem vallási vezetőik irányítanak.

Blackburn városában a legmagasabb a muszlim lakosság aránya London után, ám a város abban tűnik ki, hogy más városokkal ellentétben nem hallani muszlim szélsőségesekről vagy bűnbandákról. A cikk azt gyanítja, hogy ez azoknak a vezető egyéniségeknek köszönhető, akik a város muszlim közösségét irányítják. Ám a muszlimok és nem muszlimok itt is külön világokban élnek.
A 150 ezres lakosságú városban már 52 muszlim mecset található, a városban indiai származású ortodox szunniták dominálnak, de vannak pakisztániak is. Az indiaiak számos gazdasági érdekeltséggel rendelkeznek, mint a papírgyár vagy benzinkutak. A muszlimok a Labour (baloldali munkáspárt) szavazói, miután az törődik a bevándorlókkal. Sőt, azt állítják, hogy lassan a munkáspárt egyik legfontosabb szavazóbázisát adják a bevándorlók a szakszervezetek mellett.

Az elkülönülés muszlimok és nem muszlimok között olyan nagy, hogy egyes iskolákban már szinte kizárólag muszlim diákok tanulnak, a „fehér britek” pedig elvándorolnak. Vagy gettószerű külterületeken élnek, mint másutt a muszlimok, ugyanolyan kirekesztettséget élve át. Főleg az alacsony képzettségű, munkáscsaládból származó fehér britek csúsznak le, amit az új miniszterelnöknő, Theresa May is megemlített hivatalba lépésekor. A fehér munkásgyerekeknek nagyon csekély az esélyük a továbbtanulásra.