A mostani razziasorozat előtt korábban is találtak már a menekülttáborokban a terrorállam által kiállított hamis útleveleket. 
Véget ért az Europol által hosszú heteken át húzódó vizsgálat, mely alatt rengeteg razziát tartottak. Aggodalomra ad okot, hogy számos hamisított útlevelet találtak a migránsok által eldobált holmik között. Ez arra enged következtetni, hogy eredeti okmányaikat lefoglalták és az ISIS által szerezték a hamis okiratokat. 

Hónapokkal korábban pedig az Iszlám Állam által kibocsátott fekete színű okmányt is találtak az illegális bevándorlók holmijai között. 

A novemberi 137 halálos áldozattal járó párizsi merényletsorozat elkövetőinek egy része is a Szíriában kapott kiképzés után, a bevándorlók közt elvegyülve tértek vissza az Európába . 
Az olasz La Stampa arról ír, hogy az ISIS terroristái jelenleg is Görögországon át próbálnak beszivárogni. Elsődleges célországuk az EU nyugati államain belül Ausztria és Németország, hisz állításuk szerint elsősorban most ott terveznek terrortámadást végrehajtani. 

A balkáni útvonal lezárása óta közel hatvanezer migráns érkezett Görögországba, az ő sorsuk továbbra is kérdéses, hisz Macedóniához hasonlóan több balkáni állam is lezárta határait előttük.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet szerint a tengereken keresztül eddig több mint negyedmillió migráns jutott át Európába, közülük 162,000-en Görögországba.