Ternák Gábor infektológus, Magyarország nigériai nagykövete szerint a migrációval megszaporodhatnak Európában a májgyulladásos, tuberkulózisos megbetegedések.
A nagykövet a Magyar Infektológiai és Klinikai Mikrobiológiai Társaság trópusi munkacsoportjának sióagárdi tanácskozása előtt szombaton úgy nyilatkozott, hogy “számos olyan kórokozó-hordozó állapot van, amelyben egészségesnek látszó emberek hoznak be betegségeket. Ilyen a májgyulladás, a tbc és az AIDS is.”

Elmondása szerint ha nem vizsgálják meg a migránsokat a határokon, ezeknek a betegségeknek a gyakorisága megnő Európában. A szűrés elmaradása nem az egészségügy hibája, hiszen “a migránsok közül sokan szándékosan nem hagyják magukat megvizsgálni.” Angliában az új tuberkulózisos betegek 60 százaléka bevándorló, és magyarországi tapasztalat, hogy az alföldi menekülttáborok környékén előfordult a betegségek halmozódása.

Ternák Gábor szerint a migrációval nem csak járványos betegségek kerülhetnek be Európába, hanem olyan genetikai betegségek is, amelyek Magyarországon nem fordulnak elő. Ilyen többek között a sarlósejtes vérszegénység, amelyeknek fontos lenne a felismerése.

A szakmai felkészülés jegyében a Magyar Honvédség és egyetemek támogatásával Kenyában és Nigériában szerveztek magyar orvosoknak tanfolyamokat, amelyeken a résztvevők a helyszínen ismerkedhettek meg a betegségekkel.