Párosban jutott ki a világbajnokságra Végh Tímea és Szép Boglárka. Szerintük a profizmus mellett fontos a kedvesség is.
A július közepén Szentendrén rendezett kvalifikációs versenyen a tehetséges debreceni szaunamester-páros, Végh Tímea és Szép Boglárka első helyezésével vívta ki a jogot, hogy a németországi döntőben képviselhesse hazánkat. A lányok nem csak párosban értek el szép eredményt, egyéniben is remekeltek, Tímea harmadik, Boglárka negyedik helyezést ért el. Hazánkban két versenysorozat is létezik a szaunamestereknek a világbajnokságra való kijutásra, azért rendezték a másodikat nyáron, hogy a kettő ne üsse egymást. Végh Tímea hozzátette, igaz, hogy a meleg évszakban kevesebben járnak szaunázni, de a legelkötelezettebbek ilyenkor is szívesen izzadnak bent.

A júliusi versenyt hosszas felkészülés előzte meg: a szaunaszeánsz koreográfiára történik, a 10-15 perc alatt egy teljes történetet kell elmesélni szavak nélkül. Van némi színházi jellege, hiszen a tánc és a törölközős legyezési technikák ötvözéséből áll össze a program gerince. Az élményt fokozta az, hogy olyan szaunában adhatták elő mindezt, amelyben beépített fény- és hangtechnika található. A verseny egyik kritériuma az, hogy a zenének illeszkednie kell a mozgáshoz és a témához, de egyéb komoly szakmai szempontok is felvetődnek a pontozás során: a higiéniai feltételek, a hőelosztás megteremtése, a legyezések szépsége, hatásossága és változatossága egyaránt. A párosok mezőnyében fontos a szinkronmozgás, hogy szinte milliméterre pontosan ugyanúgy hajtsák végre az indulók a mozdulatokat. A felkészülést segítette az, hogy a hétköznapi szaunafelöntések alkalmával is hasonló előadást tartanak a közönségnek, így állandó gyakorlás előzte meg a versenyt. Mindehhez hozzátartozik a sportolással való felkészülés, hiszen a nagy forróság és a mozgás hihetetlenül megemeli a pulzusszámot, Tímea ezért kettlebellel és TRX-szel tartja formában magát.
A lányok a koreográfiát Pink dalaira építették fel. Mint azt Tímea hozzátette, nagyon pörgős, bulis hangulat alakult ki a szaunázók körében. A feldolgozott téma személyes jellegű, hiszen a lányok párjai szintén szaunamesterek, Végh Sándor korábbi világversenyeken szintén ért már el komoly eredményeket egyéniben. A történet szerint a lányok egy női magazinban meglátják a fiúk fotóit, beléjük szeretnek, ennek hatására ők is szaunamesterré szeretnének válni, és kijutni a nemzetközi versenyre, hogy ott találkozhassanak. Igazán ötletes és sokszínű eszköztárral mutatták be mindezt: az újságba előre kinyomtatott fotót tettek be a fiúkról, azt lapozgatva mutatták be az izzadóknak, kiért dobbant meg a szívük, valamint egy mágnestáblára felhelyezték a verseny logóját, a 200 fős satamai szauna képét. Aztán telefonon „utánanéztek” a legyezési technikáknak és „kipróbálták” őket a vendégeken. A szaunaruha alá fekete kisruhát rejtettek el rózsaszín tütüs széllel, ebben adták elő a képzeletbeli vébés számukat látványlegyezésekkel kiegészítve a Perfect című dalra. A szeánsz a So What című Pink slágerrel ért véget, ekkor már villogó gitárok és más látványelemek is fokozták a hangulatot. A szórakoztató történet és előadásmód pedig meghozta gyümölcsét, az ötfős szakmai zsűri (melynek tagjai Hollandiából, Malajziából, Németországból és Olaszországból érkeztek), és az ötven főből álló közönség tetszését egyaránt elnyerték.

Végh Tímea partnerével, Szép Bogival is nagyon elégedett volt: „igazi őstehetség, aki szinte fél óra alatt megtanul olyan technikákat, amellyel mások sokáig bajlódnak”, mondta el a Dehir.hu-nak a szaunamester. Bár Bogi még csak egy éve kezdett ezzel foglalkozni, az idei versenyen a közönségpontozás szerint másodikként végzett a világbajnok mögött. Timi szerint sikereit jó kisugárzásának és kedvességének is köszönheti a lány.
A versenyen 14-en egyéniben és 3-an párosban indultak, mint azt a Dehir.hu-nak elmondta Végh Tímea, hazánkban a szaunák túl kicsik a páros szeánszokhoz, a klasszikus, egyfős felöntések sokkal gyakoribbak. Alapvetően úgy látja, hogy Magyarországon gyerekcipőben jár a szaunakultúra fejlődése, néhány helyen lehet fürdőruha nélkül szaunázni, és mindössze egy néhány száz főből álló csoport van, akik ismerik ennek a rejtelmeit, szabályait. „A helyzet nem reménytelen, jó a forgalmunk a városban, a 45 fős szaunát egy év alatt kinőttük, télen akár dupla ennyien is összegyűlnek a programokra” – jegyezte meg Végh Tímea.

Végh Tímea már hét éve tart Debrecenben szaunafelöntéseket, öt éve jár megmérettetésekre, legyezési versenyen is ért már el jelentős sikereket, akárcsak férje. Tavaly óta pedig a nemzetközi sikerekben is egyre gyakrabban volt részük: ebben a hónapban az előző évi vb helyszínére, Németországba hívták vissza vendégszerepelni. Szlovákiában, Ausztriában, Prágában és Lengyelországban is izzasztották már meg a szauna szerelmeseit. Tímea ebben leginkább azt szereti, hogy az európai szaunamesterek egy nagy családot alkotnak, akik szívesen segítik és tanítják egymást az új technikákra. Szerinte rendkívül fontos az, hogy a szaunamesterek vidám, barátságos személyiségek legyenek, hiszen a munkatársak és a vendégek is ezt igénylik, a mosolygós mesterekhez rendszeresen visszajárnak az izzadni vágyók.

A párost minden héten megtalálhatjuk a debreceni Aquaticumban, jó helyezésükért pedig szeptember 15-én és 16-án izgulhatunk.