A svéd kormány igyekszik a migránsok számára kevésbé vonzóvá tenni az országot. Az új rendelkezések szerint akit kiutasítanak, azonnal el kell hagynia a menekülttábort. A migránsok többsége azonban illegálisan marad az országban.
Bevezetik Svédországban az ideiglenes tartózkodási engedélyt – jelentette ki Garam Katalin, az MTVA svédországi tudósítója az M1 Ma reggel című műsorában.

Ez azt jelenti, hogy aki menekültstátuszt kap, három éves tartózkodásra lesz jogosult. Ha valaki nem „menekült, csak joga van a menekültjogra”, akkor 13 hónapnyi ott tartózkodásra kap engedélyt, ami meghosszabbítható.
Fontos, hogy három éven belül nem lehet családegyesítést kérni, és akit elutasítanak, annak azonnali hatállyal el kell hagynia a menekülttábort, és megszűnik számára a napi „fejpénz”.

A cél, hogy akit elutasítanak, utazzon vissza a hazájába. A segélyszervezetek szerint azonban a migránsoknak csak egy része megy haza, a többség illegálisan marad az országban, és a hatóságoknak fogalmuk sincs arról, hol tartózkodnak. A legnagyobb problémát a marokkói bűnöző gyerekek jelentik, akik bandákban támadnak országszerte – fogalmazott.

Beszélt arról is: egész falvak vándoroltak el Afganisztánból, Szíriából, és mentek Svédországba. Ez szerinte az internetes információáramlásnak köszönhető. A januárban bevezetett határellenőrzés azonban rendkívül hatékony volt, tavaly ugyanis hetente jöttek tízezrek, most azonban százasával „csordogálnak”. A svéd kormány azonban jelezte, megtelt az ország, 160 ezernél nem fogadnak be több menekültet.

Forrás: orientpress.hu