Hozzávalók / 4 adag

500 g darált marhahús
2 nagy db lilahagyma
6 nagy db paradicsom
4 ek sűrített paradicsom
10 gerezd fokhagyma
4 cm gyömbér
1 kávéskanál garam masala
2 teáskanál koriandermag (őrölt)
0.5 csokor koriander
1 teáskanál chilipehely
1 púpozott ek finomliszt
5 ek olívaolaj
2 teáskanál római kömény
2 db fekete kardamom
4 db zöld kardamom
1 db fahéjrúd
1 teáskanál kurkuma
4 db főtt tojás
2 teáskanál fűszerpaprika
3 dl alaplé (húsgombóc főzővize)

Elkészítés

A fokhagymát és a gyömbért lereszeljük, és a reszelt fokhagyma felét félretesszük.
A darált húst alaposan elkeverjük a fél adag reszelt fokhagymával, hozzáadjuk a garam masalat, a lisztet, paprikát, chilipelyhet, és ízlés szerint megsózzuk. Dió nagyságú húsgombócokat formázunk.
A húsgombócokat forrásban lévő vízbe pakoljuk, és 10 percig forraljuk, majd papírtörlőre szedjük őket. Tegyük félre azt a vizet, amiben a húsgombócokat főztük. Egy serpenyőben olajat hevítünk, és addig sütjük a húsgombócokat, amíg szint nem kapnak. Papírtörlőre szedjük őket, és félretesszük.
Ugyanabban a serpenyőben megpirítjuk a kockára vágott hagymát, majd hozzáadjuk a reszelt gyömbért és reszelt fokhagymát. Kevergetve pirítjuk, amíg a gyömbér nyers illata elillan. Hozzáadjuk a római köményt, és addig pirítjuk, amíg pattogni nem kezd. Hozzáadjuk a fahéjrudat, a fekete kardamomot, az őrölt koriandert és a kurkumát, majd ízlés szerint megsózzuk. A zöld kardamomot enyhén törjük össze, és szedjük ki a belsejét, ezt adjuk hozzá a hagymához. Kevergetve, nagy lángon pirítjuk három percig, majd kiszedjük a fahéjrudat.
Hozzáadjuk a meghámozott, felkockázott paradicsomot, és fedő alatt addig főzzük, amíg a paradicsom teljesen pépes lesz. Ekkor hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, majd a húsgombócok főzővizével felöntjük, kb. 3 dl-t adjunk hozzá. Kis lángon, fedő alatt főzzük, amíg besűrűsödik, és az olaj elválik a szósztól.
Amíg elkészül a paradicsomos szósz, keményre főzünk négy tojást (ízlés szerint több is lehet, de el is hagyható), és eltávolítjuk a héjukat. Félretesszük.
A besűrűsödött paradicsomos szószhoz hozzáadjuk az apróra vágott friss korianderlevelet és a húsgombócokat. Elkeverjük, majd fedő alatt kis lángon kb. 5 percig hagyjuk rotyogni, majd levéve a gázról, hozzáadjuk a félbevágott főtt tojásokat. 10 percig állni hagyjuk. Párolt rizzsel, chapatival vagy naan-nal, azaz laposkenyérrel találjuk.