Az iraki erők a moszuli offenzívára készülnek, amely a Daesh (más néven ISIS / Iszlám Állam) egyik nagy fellegvára Irakban, melynek során egy új, géppuskával felszerelt fegyveres robotot fognak bevetni.
Egy kerekes szárazföldi járművet, az úgynevezett “Alrobot“-ot (“robot” arabul) készítettek fel a harcra Észak-Irakban, számolt be a Baghdad Post.

Az Alrobotról készült felvétel jól mutatja, hogy a gép akkora, mint egy mini autó, és egy automata torony található a tetején, amely egy orosz DSK géppuskának és egy katyusa kompatibilis rakétaindító alapjául szolgál.

Az Alrobot nem teljesen önálló gép, egy kezelő személy működteti és irányítja egy laptoppal rádiókapcsolaton keresztül legfeljebb egy kilométeres távolságból. A robot fel van szerelve négy kamerával, amelyek szemként üzemelnek a csatatéren.

“A páncélozott robot úgy tűnik, hogy része annak az iraki katonai arzenálnak, amely Moszul felszabadításáért kezd offenzívába az ISIS ellen,” – mondta Elliot Zweig, a Közel-Keleti Média Kutatóközpont igazgatóhelyettese, kommentálva az Alrobot bevetéséről szóló híreket.

Állítólag két iraki feltaláló áll a gép kifejlesztése mögött, akiknek a nevét nem hozták nyilvánosságra. Iraki tisztviselők szintén nem nyilatkoztak a robottal kapcsolatos híreket hallva. Ugyancsak ismeretlen, hogy mikor fogják bevetni a csatában.

Ha bevetik, valószínűleg az Alrobot lesz az első csatatéri robot, amely az ellenséget lövi Irakban. Korábban már történtek kísérletek, hogy harci körülmények között vessenek be távvezérelhető jáműveket az Egyesült Államokban, de kudarcnak ítélték a próbálkozást.

2007-ben a Pentagon három SWORDS robotot küldött M249-es géppuskákkal felszerelve Irakba. Technikai problémák miatt az amerikaiak végül maguk mögött hagyták a robotokat, és soha nem használták őket harc közben.

Moszul mintegy 400 kilométerre található Bagdadtól északra, ez az egyik legnagyobb iraki város, melyet a Daesh 2014-ben elfoglalt. A várost jelenleg az iraki kormányerők támadják délről és a kurd Peshmerga erők észak felől.