A bolíviai hatóságok 24,3 tonna kokaint és 95,7 tonna marihuánát foglaltak le az év eleje óta - közölte kedden az illetékes minisztérium.
A drogot 7280 hatósági akció során kobozták el, és az illegális szerek lefoglalásán túl 2083 embert őrizetbe vettek kábítószer-kereskedelem gyanúja miatt.

Az idei kábítószerfogás már most felülmúlja a tavaly egész évben lefoglalt mennyiséget, amikor  20,6 tonna kokaint és 83 tonna marihuánát koboztak el a hatóságok.

A drogkereskedelem elleni bolíviai műveletek keretében január és július között megsemmisítettek több mint 2500 droglaboratóriumot, amelyekben elsősorban kokain előállítása folyt. A rendőrségnek és a hadseregnek sikerült felszámolnia több mint 3800 hektár kokacserje-ültetvényt, nagy részét a dél-amerikai ország középső részén található Chapare tartományban.
Bolívia, Kolumbia és Peru a világ vezető kokacserje-termesztő és kokaingyártó országa. Bolíviában a növény hagyományos alkalmazását ugyan elismeri az alkotmány, de a termény egy százalékát illegális célra, kokain előállítására használják. Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC) adatai szerint Bolíviában tavaly 20 200 hektáron termesztettek kokacserjét, míg Kolumbiában több mint 90 ezer hektáron.