Hozzávalók / 6 adag

Halropogós
80 dkg tengeri hal
50 g zabpehely
1 db tojás
1 közepes db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 ek szójaszósz
1 csokor petrezselyem
5 dkg kemény sajt
oregánó ízlés szerint
bors ízlés szerint
só ízlés szerint

Paradicsomos spagetti
60 dkg spagetti tészta
6 dl paradicsomszósz
1 közepes db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
4 ek olívaolaj
1 csokor bazsalikom
5 dkg kemény sajt
só ízlés szerint
fekete bors ízlés szerint

Elkészítés

Halropogós
A kiolvadt halat alaposan kinyomjuk a víztől. A zabpelyhet aprítóban durvára őröljük.
A felsorolt hozzávalókat összekeverjük, picit pihentetjük (addig kifőzzük a tésztát), majd pogácsákat formázunk belőle.
A pogácsákat közepes lángon olajban kisütjük.

Paradicsomos spagetti
Forrásban lévő sós vízben a tésztát szokásostól picit keményebbre főzzük.
Közben a mártáshoz az apróra vágott vöröshagymát olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is, és együtt folytatjuk.
Ezután a paradicsomszószt öntjük hozzá (én a saját készítésű szószomat használtam, azt kicsit hígítani kellett, amit a tészta főzőlevével tettem meg).
Lassú tűzön 5-10 percig rotyogtatjuk, fűszerezzük sóval, borssal, a finomra vágott bazsalikommal, és hozzáadjuk a reszelt sajtot. Én padanót használtam, de ki mit szeret parmezán, pekorino, stb.
A kifőtt tésztát beleforgatjuk a paradicsomszószba, és összemelegítjük. Ekkor a tészta felszívja és elnyeri a tökéletes állagát.
A spagettit frissen tálaljuk a forró halropogóssal, megszórva egy kis reszelt sajttal.