Hamis címmel ugyan, de a Brexit-párti londoni Express is felfigyelt Lázár János csütörtöki Kormányinfón tett kijelentésére: “Vége az EU-nak? Folytatódik a lázadás, magyar topminiszter szerint ‘ki akarunk lépni az Európai Unióból’ “.
Lázár azonban nem azt mondta, hogy az ország most megfontolja a kilépést, hanem – saját állítása szerint – magánvéleményét fogalmazta meg: “nem tudna jó szívvel az Unióban maradásra szavazni, vagy nem menne el szavazni, vagy a kilépésre szavazna, ha a brithez hasonló népszavazás lenne Magyarországon. Szerinte az átlagemberek nem látják, hogy a bérük emelkedett volna a belépés óta. A mai unió bizonytalanságot, gyengeséget, kiszámíthatatlanságot jelent Lázár szerint.”

A brit lap utána már korrekten idézi Lázár “sokkszerű revelációit”, mégis azon európai országok sorába illeszti Magyarországot, amelyek a Brexit után szintén éles kritikát fogalmaztak meg az EU-val kapcsolatban. Dacára annak, hogy éppen Lázártól idézi az Express azt is, hogy a magyar kormány nem tervez egy, a brithez hasonló népszavazást az ország EU-tagságáról. A lap szerint Magyarország egyike azon kilenc “lázadó”, volt kommunista országnak, amely egy kevésbé centralizált EU-t szeretne.

Az Express úgy látja, korábbi euroszkeptikus szövetségesük, a britek távozása még jobban izolálhatja a közép- és kelet-európai országokat az unión belül.

A szintén konzervatív The Telegraph is idézi Lázár magánvéleményét, egy olyan, Brüsszellel szembeni egyre növekvő európai elégedetlenség jeleként, amelyet könnyen lehet, hogy az orosz elnök tud a leginkább meglovagolni. Bár Vlagyimir Putyin “traumatikusnak” nevezte a döntést, arra biztatta a brit politikusokat, hogy legyen bátorságuk végigvinni a kilépést.

Forrás: hvg.hu