Egy újabb Tesla Model X szenvedett balesetet, ezúttal Montanában. Ez immár a harmadik eset, amely során valódi veszélyt jelentett az autópilóta-mód az autóban ülőkre (korábban írtunk arról, hogy egy férfi meg is halt, amikor Teslájával ütközött). A média azonban sokszor elfejti megemlíteni, hogy az önvezető kocsikat gyártó cég többször és nyomatékosan figyelmezteti az utasokat arra, hogy emberi felügyelet nélkül életveszélyes lehet autópilótára kapcsolni.
Fotó: wikipédia
Szerencsére ezúttal senki sem sérült meg a balesetben. Az autót vezető férfi és utasa ép bőrrel megúszták az egészet, az ütközés azonban elég komoly volt ahhoz, hogy leváljon a kocsi egyik kereke.

A Tesla sajtóosztálya elmondta, hogy többször is figyelmeztetik a béta-fázisban lévő önvezető módot használó felhasználókat, hogy az autópilóta funkció elsősorban a tisztán jelölt, egyenes útszakaszokon (tehát többnyire az autópályán) használható biztonságosan, de ilyenkor is elengedhetetlen, hogy állandóan figyeljünk az útra és az autóra.

Mivel a Tesla állandóan gyűjti minden egyes autója útadatait, könnyen meg tudták azt is mondani, hogy a sofőr nem fogta a kormányt és nem vette át a jármű irányítását – még akkor sem, amikor a szoftver erre figyelmeztette.

Bár nem elhanyagolható, hogy most már három baleset is köthető a Tesla nevéhez, nem szabad elfelejtenünk, hogy a cég nem árul zsákbamacskát: az automata pilóta funkció fejlesztés alatt áll, és bármikor megkérheti a vezetőt, hogy vegye át az irányítást – innentől kezdve pedig a figyelmetlen sofőr hibája, ha nem teszi meg időben.